среда 29 ноември, 2023

Никогаш заборавена- Шест години без Есма!

Шест години поминаа без Кралицата на Ромската песна Есма Реџепова Теодосиевска, Есма почина на 11 декември 2016 година во Скопје. ЌСпоред Википедија, Реџепова е...

Писателот и публицист Благоја Силјаноски замина во вечноста

Денеска, 2 септември 2022, во Охрид на 74 годишна возраст  почина Благоја Силјаноски, поранешен претседател на Собранието на општина  Охрид, пратеник , новинар, публицист, есеист...

Замина во вечноста  легендата Невенка од “Мањифико”

Вчера, 25 август 2022 година, во вечнитен легенди влезе големата легенда на музичкото небо Невенка Кочовска, вокалистка на легендарната група „Мањифико“, една од најславните...

Концерт по повод сто години од раѓањето на Александар Сариевски

Се навршуваат сто години од раѓањето на величествената славна македонска музичка легенда Александар Сариевски и по тој повод годинава, на 15 јули ќе се...

Со дефиле и палење на маските денеска завршува Вевчанскиот карневал

Хроничарите на Вевчани сметаат дека Вевчанскиот карневал постои постои повеќе од 15 века и со него се одбележува христијанскиот празник свети Василиј и доаѓањето...

Вевчанскиот карневал почнува на 12 јануари со богата програма

Вевчанскиот карневал e еден од најпознатите карневалски манифестации на Балканот, стар колку и Вевчани. Вевчанци живеат за карневалската ноќ, со што се слави доаѓањето...

Женски народни носии во Преспа

Народните носии од Преспа се носеле во селата по брегот на Преспанското Езеро означени со топонимот Преспа. Во овој регион се носат две различни...

Кога потомците се горди на претците- Исаија Попоски, учителот од Битуше!

  Пишува  М-р Татјана Гогоска, новинар и автор Написот за мојот дедо, големиот учител Исаија Попоски од селото Битуше, во весникот „Нова Македонија“ е отпечатен на...

Пет години без Есма, живее во срцата на публиката

Пет години поминаа без Кралицата на Ромската песна Есма Реџепова Теодосиевска, Есма  почина на 11 декември 2016 година во Скопје. Според Википедија, Реџепова е петто...

Денеска се слави Свети Климент Охридски

Македонија, 8 декември, 2021     Денеска во Македонија се слави празникот Свети Климент Охридски.   (старословенски: Климєнтъ Охрїдьскꙑи, латински: Clemens Achridensis, грчки: Κλήμης της Αχρίδας; роден во околу...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }