петок 29 септември, 2023

МAKEДОНИЈА Е НАША БАЗА, А КИНА МЕСТОТО КАДЕ СОЗРЕВАМЕ КАКО УМЕТНИЦИ

ЛИКОВНИТЕ УМЕТНИЦИ АЛЕКСАНДРА АЦЕСКА И ДАНИЕЛ КОЦЕВ ПАЗАМАТ ИЗЛОЖУВААТ ВО КИНЕСКИОТ ГРАД ФОШАН Филип Димкоски  Македонските академски ликовни уметници Александра Ацеска и Даниел Коцев Пазамат, живеат...

Мурал “Оставете нè во мир!”

Францускиот институт во Скопје, Гете институтот и здружението „Лоја" од Тетово од 1. до 7. мај 2023 год., реализираат проект, насловен како „Оставете нè...

ДЛУМ ќе одржи собрание

Друштвото на ликовни уметници на Македонија ќе одржи годишното собрание на ДЛУМ, кое ќе во сабота (06.05.2023) во 12 часот во Домот на Армијата. На...

Дискурзивно- едукативна програма за млади визуелни уметници до 35 години

21 - 25 април 2023 година (Национална галерија на РСМ– Мала станица) Започнува новото издание на дискурзивно- едукативната програма за млади уметници „Совршениот  уметник“ кое се...

Петар Шулевски, ќе патува на светско финале во Амстердам

 Младиот уметник, Петар Шулевски, ќе ја претставува Македонија на Светското финале на Red Bull Doodle Art На 8 април, во променливо облачни временски услови, на...

Предавање и работилница со Дан и Лиа Пержовски во  МСУ- Скопје

 Уметничкиот тандем Дан и Лиа Пержовски, кој преку цртежи ги потполнува ѕидовите на МоМА Њујорк, Тејт Модерн во Лондон, Центарот Помпиду-Бобур во Париз, ВанАбе...

Се отвора 14.Меѓународно биенале на млади уметници во МСУ- Скопје

Годинашната тема „Будења“ ги потикнува младите уметници да ги изразат своите размислувања, дилеми, не/сигурност, не/согласувања и амбиции, на прагот пред нивното осамостојување и напуштањето...

151 рози за Делчев

Во свој миротворно - уметнички стил македонскиот хуманист Живко Поповски Цветин го празнува 151 роденден на Великанот Гоце Делчев, кој се слави денес, 4...

30 години од издавање на цветната поштенска марка

Утре, се означуваат 30 години од издавањето на првата доплатна поштенска марка, одобрена со посебен закон на Собранието на Република Македонија Марката беше во...

Перформанс и предавање на уметницата Дилејн Ле Бас во МСУ – Скопје

Утревечер, на 1 февруари, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје предавање и перформанс ќе одржи британската уметница Дилејн Ле Бас....
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }