вторник 31 јануари, 2023

Промовирана апликацијата која ќе ве запознае со Императорот Теодосиј и гладијаторите, доколку го посетите...

Да го посетите локалитетот Стоби, да прошетате низ историјата, да се сретнете со гладијатори, да седнете во прво место на театар, од каде ќе...

“Етнокореолошка инсталација”во Гевгелија

 Во пресрет е уште еден интересен настан на ЈОУ Дом на културата „Македонија“- Гевгелија од областа на фолклорот и  традицијата. На 19 октомври, 2022...

Извршен мониторинг на преку 250 православни културни добра

Проектот"Мониторинг на православното културно наследство“ спроведуван од страна на ИКОМОС Македонија, во соработка со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, а со финансиска...

Кастело ди Риволи, Музеј на современата уметност и споменик на богатата историја на Пиемонт

Неодамна, во Кастело ди Гринзане Кавур поставена е уметничка инсталација, по повод 8-годишнината од признавањето од страна на УНЕСКО, на лозовите пејзажи од италијанските...

Онлајн предавања „Климатските промени и културното наследство“

По повод 18 Април – Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, ИКОМОС Македонија организира онлајн предавања на тема ,,Климатските промени и културното наследство“. Во понеделник,...

Објавени анимации како ќе изгледа Универзална сала

На фб фан страницата на актуелниот скопски градоначалник Петре Шилегов, денеска се објавени фотографии како ќе изгледа фамозната Универзална сала по реновирањето. -Реконструкцијата на...

5 мај- Од денеска нови истражувања на два дела на археолошкиот локалитет Скупи

На археолошкиот локалитет Скупи, едно од најголемите и највредни археолошки наоѓалишта од римско и доцноантичкото време кај нас, од денеска започнуваат систематски археолошки истажувања...

Битолскиот Музеј со 10 видеа на знаковен јазик

Во рамки на проектот насловен „Ние во Музеј“, поддржан од Министерството за култура, Заводот и Музеј-Битола промовираше 10 нови видеозаписи на знаковен јазик, од...

Норвешките археолози открија викиншки брод стар 20 века, скриен во морето

Во тек на ноември Норвешките археолози пронајдоа закопан ретко долг брод во  средновековно археолошко наоѓалиште југоисточно од Осло, Ѓелестад. Ова е прво вакво ископување...

Превентивни конзерваторски интервенции на манастирот св. Богородица во Матејче

Храмот посветен на Богородица, лоциран над селото Матејче, е еден од најрепрезентативните споменици на византиската уметност на македонска почва. Сместен е на планинскиот масив...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }