вторник 25 јуни, 2024

Професорот Јуџи Јамада одржа предавање за нинџи 

На 17 и 18 јуни 2024 година во преполната училница број 17 на Институтот за етнологија и антропологија се одржаа предавања, од страна професор...

Професор Јуџи Јамада, ќе предава за  „Трансформации нинџите и сликата за нив во светот и...

На 17-ти и 18-ти март 2024 година  професорот г. Јуџи Јамада, ќе одржи предавање „Трансформации нинџите и сликата за нив во светот и во Јапонија“ на Институтот за...

Со почит кон делото на професорката и писателка ЛЕНКА ПОПОСКА- ГОГОСКА

Скопје, 17.04.2024 Минатата недела во Скопје почина почитуваната професорка Ленка Попоска-Гогоска, (1 февруари 1940, с. Битуше)- македонска писателка, магистер по педагошки науки и професор, една...

СЕ ЗАЈАКНУВА ВЕРБАТА НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ КОН АГРОЕКОЛОШКАТА ЗАШТИТА

Биљана Консулоска Гвероска, научен советник и редовен професор во Начниот институт за тутун во Прилеп, при УКЛО   Нејзината научноистражувачка работа, која започнала пред 30 години...

НА 3 АПРИЛ: Проф. д-р Виолета Пирузе-Тасевска ќе одржи предавање на Филолошкиот факултет

Годинешното издание на традиционалната манифестација „Денови на македонската литература“ во организација на Катедрата за македонска книжевност и култура на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при...

Меѓународен симпозиум на ИКС и ИРЕКС: Како вештачката интелигенција да се интегрира во наставата...

29 февруари 2024 Институтот за комуникациски студии (ИКС) и ИРЕКС го организираа меѓународниот симпозиум „Медиумската писменост во доба на вештачката интелигенција: Проширување на границите на...

Уметничко- научно соаре на Проф.д-р Ванѓа Радевска

Два дена по ред, на 4 и 5 декември, професорката д-р Ванѓа Радевска од Скопје, одржа предавања со уникатна програма, кои наликуваа налик на...

Чeствување на македонскиот јазик во Романија

На 7 декември, во Музејот на романската литература во Букурешт, Романија, ќе  биде одбележан Денот на македонскиот јазик. На иницијатива на Амбасадата на Р.С. Македонија...

Конкурс за поддршка на стручно усовршување на дефицитарни кадри во областа на културата за...

Министерството за култура, денеска го објави Конкурсот за поддршка на стручно усовршување на дефицитарни кадри во областа на културата(дефицитарни кадри во уметностите и во...

НА 8 МАЈ НА УКИМ: Национална конференција за италијанскиот јазик

Амбасадата на Италија во Скопје организира Национална конференција за италијански јазик под наслов „Италијанскиот јазик: еден јазик, многу можности“ која ќе се одржи во Тркалезната сала на Ректоратот...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }