Почетна ИНТЕРВЈУ ВАСИЈА ТРПЕНОСКА, ЛЕКАР- ХОЛИСТ: Треба да се направи мост меѓу конвенционалната и...

ВАСИЈА ТРПЕНОСКА, ЛЕКАР- ХОЛИСТ: Треба да се направи мост меѓу конвенционалната и интегративната медицина!

95

Васија Трпеноска е дипломиран лекар по холистичка медицина, токсиколог, нутриционист и работи во своја ординација во Скопје, а воедно е илиценциран Life Coach во Америка, моментално е на докторски студии.
Во Македонија е лиценцирана да работи во својата пракса, која сѐ повеќе станува позната на јавноста. Со цел подобро запознавање со нејзината работа одржува неколку бесплатни едукативни семинари за дијагностика и лекување со биорезонанса и холистичка медицина. Присуствувајќи на тие семинари дознаваме дека Холистичките здравствени лекари се здравствени работници кои ја третираат целата личност- тело, ум и дух- а не само симптомите на болеста. Тие користат различни модалитети, вклучувајќи исхрана, билки, хомеопатија, акупунктура и масажа, енергетска медицина за да ѝм помогнат на своите пациенти да постигнат и одржуваат оптимално здравје и благосостојба.
*На почеток би ве прашале, ако пациентот дојде кај вас со специфичен симптом, како би користеле холистички пристап за да ја одредите основната причина за нивното прашање?
– Кога првпат се среќавам со пациентите, секогаш состанокот трае час и половина, ги прашувам за нивното целокупно здравје, односно правам целосна анамнеза. Ако имаат еден специфичен симптом, ќе ги искористам тие информации за да ми помогнат да разберам што може да ги предизвика. На пример, ако некој пациент дојде кај мене со главоболки, би сакала да дознаам повеќе за неговото општо здравје пред да одредам дали главоболката е предизвикана од нешто како стрес или дехидрација. Откако ќе ја одредам основната причина, тогаш можам да работам со мојот пациент за да развијам план за решавање на проблемот.
*Колку конвенционалната медицина и холистичките здравствени практики мислите дека можат да работат заедно за лекување на пациентите?
-Јас постојано велам дека треба да се направи мост помеѓу конвенционалната и интегративната медицина. На Запад одамна е така. Мислам дека холистичките здравствени практики и конвенционалната медицина можат многу добро да функционираат заедно. Јас секогаш соработувам со клиниките од конвенционалната медицина, впрочем таму поминав и голем дел од мојата пракса, имам неколку ментори на кои сум бескрајно благодарна за помошта и поддршката што ја добив. Соработката ни остана и ќе продолжи во интерес на пациентите. Имам многу искуства кога моите пациенти доаѓаат кај мене за помош со нивни здравствени проблеми, но подоцна ги испраќам кај конвенционален лекар за поспецијализиран третман кој јас не го работам. Верувам дека со комбинирање на нашето знаење и вештини, можеме да понудиме подобра грижа за нашите пациенти“.
*Дали има некои состојби или болести за кои сметате дека најдобро се лекуваат со конвенционална медицина?
– Верувам дека има многу состојби и болести кои можат ефикасно да се третираат и со конвенционални и со алтернативни методи. На пример, еднаш имав пациентка кој боледуваше од тешка депресија. Таа проба неколку различни холистички лекови, но не видела никакво подобрување. Откако разговаравме со неа за нејзините симптоми, решивме дека треба да проба и антидепресиви. Комбинацијата на овие два пристапи и помогна да се чувствува подобро од било кога досега.

* Кои се некои од најважните промени во животниот стил што луѓето можат да ги направат за да го подобрат своето здравје?
-Пример, мислам дека една од најважните работи што некој може да ги направи за своето здравје е да јаде врамнотежена исхрана. Ова значи да јадете многу овошје и зеленчук, посни протеини и цели зрна. Тоа значи и ограничување или елиминирање на преработената храна, шеќерот и натриумот од вашата исхрана, редовно да се пие вода. Вежбањето е уште една клучна компонента за подобрување на вашето здравје. Препорачувам 30 минути активност најмалку пет дена неделно. Изложувајте се на сонце кога можете… Конечно, управувањето со психолошкиот момент и стресот се многу важни во одржувањето на добро здравје. Сѐ тоа звучи така едноставно, но е многу тешко да се спроведе, многу искрено кажувам. Затоа јас во моите пациенти се вложувам максимално, заедно многу работиме за да на крај има одлични резултати. Никој сам не се покрева да оди во теретана, да пешачи, да трча, да вози точак. Тоа е работата на Life- coach, да те упати и работи со тебе цело време додека не постигнеш резултати.
*Како ѝм помагате на пациентите кои се отпорни на промени во животниот стил?
– Сфаќам дека многу од моите пациенти имаат проблем да направат трајни промени во животниот стил бидејќи не разбираат зошто овие промени се важни. Се обидувам да ги објаснам придобивките од секоја промена за да можат да видат како таа ќе им го подобри целокупното здравје. На пример, кога работам со пациент кој има прекумерна тежина, му објаснувам и покажувам како губењето на тежина ќе го намали неговиот ризик од развој на срцеви заболувања или дијабетес. Кога ќе ја разберат важноста од правење на овие промени, поверојатно е дека ќе ги следат моите совети. Многу од нив веќе и почнаа да си го менуваат начинот на живот и одлично се чувствуваат, а и јас сум горда на нив и на себе нормално.
*Со кои холистички практики на лекување имате најголемо искуство?
-Најголемо е, неблагодарно да кажам, во мојата практика доаѓаат разни луѓе со разни маки. Ќе издвојам еве во последно време имам доста искуство во работа со клиенти кои преживеале “burnout” или изгорување на работа од прекумерни саати, недоволно спиење, неправилна исхрана. Други бараат природни начини да управуваат со стресот. Природни начини на лекување стомачни проблеми. Работев со многу клиенти кои страдаат од анксиозност и депресија, и сметам дека моите едукации и психотерапии ѝм помогна да ги намалат симптомите и да го подобрат целокупното ментално здравје. Исто така, често работам со пациенти на губење на тежина, детокс, правилна исхрана, хронични и автоимуни болести. Работам со анализи на тешки метали во телото, биомагнетни терапии, биорезонанса заедно со мојот консултант Проф. Др. Славчо Тошев. Во Македонија сум лиценцирана да работам и јата пракса.
*Што мислите, што е најважно за да се биде холистички здравствен лекар?
-Мислам дека најважниот аспект да се биде холистички лекар е да имам емпатија кон моите пациенти. Верувам дека за да обезбедам ефикасен третман, треба да ги слушам нивните грижи и да ѝм помогнам да се чувствуваат доволно удобно за да споделат сè што доживуваат. Ова ми помага да создадам персонализиран план за секој пациент кој одговара на сите негови потреби.
*Кои се некои работи за вашата работа што ги сметате за најмногу наградувачки?
-Има многу аспекти од мојата работа што ги сметам за наградувачки. Убедливо, најнаградувачкиот дел од мојата работа е поврзувањето со моите пациенти и тоа што сум дел од нивното здравје и процесот на лекување. Обезбедувањето безбеден простор, можност вистински да бидат слушнати и дозволувајќи ѝм на пациентите да ги споделат своите приказни, здравствени грижи и стравови, ја поставува основата за започнување на заздравувањето. Тоа е основа за воспоставување доверба и меѓусебна врска, односот лекар- пациент. Ќе кажам, привилегија и чест е да бидам Лекар.
Друга компонента од мојата работа за која сметам дека е забавна и наградувачка е менторството. Третиот аспект е споделувањето на моето знаење и експертиза кога ја делам со другите. Без разлика дали тоа е еден на еден со пациент во ординација, предавање во група, интервјуирање за настан на социјалните мрежи или пишување книга, споделување на моите информации, кои се толку очајно потребни и многу барани денес од толку многу луѓе, не само што се чувствувам добро, тоа е за мене работа која највеќе ме исполнува. Верувам дека информациите се моќни и инспиративни и за да се придвижи светот кон благосостојба, треба да се сподели старата древна мудрост. Треба граѓаните да се информирани, треба повеќе да научат дека треба да се работи на превенција и да тргнат во правец на подобрување на начинот и квалитетот на животот.

Валентина Ѓоргиевска Парго

metropolis-big