Скомрахи 2023 од прво до петти Ноември

48

Годинешното издание на Скомрахи, 31-ви меѓународни средби на студенти на драмските и филмски академии, ќе бидат отворени на 1-ви ноември (среда), во 20.00 часот, во Драмскиот театар- Скопје.

ПРОГРАМА:


01.11.2023 (среда)
Драмски театар Скопје/ ФДУ Скопје

20:00 СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
20:15 ТАГА
_ студентски филм Факултет за драмски уметности – Скопје, Северна Македонија
20:30 ВИЛИЦАТА НА ИБЕН БАЈЕРС
_ студентска театарска претстава Факултет за драмски уметности – Скопје, Северна Македонија
23:00 СКОМРАХ ОФФ * ФДУ бифе музичка програма

02.11.2023 (четврток)
ФДУ Скопје

10:00 ОД ПРАЗЕН ПРОСТОР ДО УМЕТНИЧКИ НАСТАН
_ работилница Факултет за технички науки – Оддел за уметност и дизајн – Нови Сад, Србија
12:30 ПОТРАГА ПО СЦЕНА
_ отворање на изложба Факултет за технички науки – Оддел за уметност и дизајн – Нови Сад, Србија
19:00 ПЛЕЈ ЧЕХОВ
_ студентска театарска претстава Академија за драмски уметности – Загреб, Хрватска
20:45 СТУДЕНТСКИ ФИЛМОВИ Академии од Албанија, Босна и
Херцеговина, Северна Македонија, Белгија и Косово
22:15 ЏИПСИ БОКСЕР
_ студентска театарска претстава Универзитет Малтепе/ Факултет за уметност – Истанбул, Турција
23:15 СКОМРАХ ОФФ музичка програма

03.11.2023 (петок)
ФДУ Скопје

10:00 ОД ПРАЗЕН ПРОСТОР ДО УМЕТНИЧКИ НАСТАН
_ работилница Факултет за технички науки – Оддел за уметност и дизајн – Нови Сад, Србија
11:00 РАЗГОВОРИ СО СКОМРАСИТЕ Факултети/академии од Северна Македонија, Хрватска и Турција
12:30 СВЕТ НА ВИДЛИВИ/НЕВИДЛИВИ СИМБОЛИ
_ работилница за пантомима Национална академија за театар и филмски уметности – Софија, Бугарија
17:30 СЦЕНСКИ ДИЗАЈН И КОСТИМОГРАФИЈА
_ отворање на изложба Факултет за уметност – Приштина, Косово
19:00 ГРАЃАНИНОТ БЛАГОРОДНИК
_ студентска театарска претстава Факултет за уметност – Приштина, Косово
20:30 СТУДЕНТСКИ ФИЛМОВИ Академии од Шпанија, Северна Македонија, Црна Гора и Косово
22:15 ВО САМОТИЈАТА НА ПАМУЧНИТЕ ПОЛИЊАТА
_ студентска театарска претстава Национална академија за драмски уметности „Александер Зелверовиц“ –
Варшава, Полска
23:15 СКОМРАХ ОФФ музичка програма


04.11.2023 (сабота)
ФДУ Скопје

10:00 ОД ПРАЗЕН ПРОСТОР ДО УМЕТНИЧКИ НАСТАН
_ работилница Факултет за технички науки – Оддел за уметност и дизајн – Нови Сад, Србија
11:00 РАЗГОВОРИ СО СКОМРАСИТЕ Факултети/академии од Косово, Полска и Србија
16:00 ОД ПРАЗЕН ПРОСТОР ДО УМЕТНИЧКИ НАСТАН
_ презентација Факултет за технички науки – Оддел за уметност и дизајн – Нови Сад, Србија
17:00 ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА
– иднината на филмот и театарот
_ разговор со филмски и театарски автори
19:00 ОВДЕ СÈ Е ЧИСТО
_ студентска театарска претстава Факултет за драмски уметности – Цетиње, Црна Гора
20:15 СТУДЕНТСКИ ФИЛМОВИ Академии од Северна Македонија, Иран,
Шпанија, и Албанија
22:15 МОЗОЧЕН ОТПАД
_ студентска театарска претстава Национална академија за театар и филмски уметности – Софија, Бугарија
23:15 СКОМРАХ ОФФ музичка програма


05.11.2023 (недела)
ФДУ Скопје

11:00 РАЗГОВОРИ СО СКОМРАСИТЕ Факултети/академии од Бугарија, Црна Гора, Романија
16:00 АНИМАЦИЈАТА КАКО
ПРИМЕНЕТА УМЕТНОСТ
_ предавање на Жарко Иванов
18:00 СТУДЕНТСКИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ Академии од Полска, Хрватска, Англија, Германија и Чешка
19:00 ХАМЛЕТ
_ студентска театарска претстава Универзитет за уметности „Жорж Енеску“ – Букурешт, Романија
20:30 СТУДЕНТСКИ ФИЛМОВИ Академии од Шпанија, Kосово и Албанија
21:30 ФИЛМСКА МУЗИКА концерт на студентите од Факултетот за музичка уметност – Скопје
22:00 СКОМРАХ ОФФ музичка програма

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.