Кастело ди Риволи, Музеј на современата уметност и споменик на богатата историја на Пиемонт

45

Неодамна, во Кастело ди Гринзане Кавур поставена е уметничка инсталација, по повод 8-годишнината од признавањето од страна на УНЕСКО, на лозовите пејзажи од италијанските региони Ланге, Монферато и Роеро во Пиемонт,
Поставени се четири современи уметнички дела и од Олафур Елијасон, Микеланџело Пистолето, Отобонг Нканга, Сузан Филипс, и тоа во местата Гринзане Кавур (Алба), Кунео, Бра, Мондови.
Ова е јавен уметнички проект, нарачан од Фондацијата ЦРЦ во соработка со Кастело ди Риволи- Музејот на современа уметноста, а куриран од нејзината директорка Каролин Христов-Бакаргиев, како и Марсела Бекарија и Маријана Вечелио.
Пиемонт е исклучително богата област и голем з центар за производство на се поеколошка храна. Затоа тука секоја година се одржува и најголемиот саем за храна “Тера Мадре”…

А, да се биде во Торино, во богатата Пиемонт област, значи дека задолжително треба да се посети Кастело ди Риволи, една од резиденциите на Савој во Пиемонт, преку која и најјасно ќе ја сознаете богатата историја за ова место.
Оваа, како што ја нарекуваат незавршена зграда, е од историски интерес и е на листата на светско наследство на УНЕСКО.
Се наоѓа во Риволи, на околу 15 километри западно од Торино, во Пиемонт. Во замокот денес се наоѓа Музејот на современа уметност. Првобитната градба веројатно датира од 9 век, првиот пишан документ датира од 1159 година, во диплома со која императорот Фридрих I Барбароса ги отстапил териториите, адресирани до епископите од Торино. Сепак, на крајот на дванаесеттиот век, семејството Савој го зазеде, бидејќи просторот имаше стратешка позиција помеѓу Торино и Вал ди Суза.
Тогаш Амедео IV од Савој, околу 1245 година, изградил вистинска утврдена структура. Во 15 век, Светата Плаштаница за прв пат помина овде во Пиемонт. Веќе во сопственост на Савој, од 1457 година, светата реликвија честопати била преместена за да се заштити од војни и крадци.

Со Договорот од Като-Камбрезис од 1559 година, било утврдено дека војводата Емануеле Филиберто I од Савој не може да живее во Торино додека не добие машки наследник. Токму поради оваа причина првобитното утврдување било изменето и зголемено за да стане привремена резиденција на војводата. Проектот за проширување бил даден на Асканио Витоци, меѓутоа, во 1562 година, војводата Теста ди Феро го добил долгоочекуваниот наследник (Карло Емануел I), и влегол во Торино. Проектот Витоциано беше обновен и делумно изменет, неколку децении подоцна, од Карло и Амедео ди Кастеламонте, а работите биле завршени во 1644 година. Целиот комплекс бил замислен со правоаголен план, потоа развиен во висина, почнувајќи од подигнат под во однос на основата, за возврат доминираат два други ката. Во истиот период била изградена и таканаречената Маница Лунга. Тоа е пониска градба и одвоена од замокот, поврзана само со пешачки премин, многу тесен и долг 120 метри во правец југозапад-запад. Имало уметничка галерија Савој, штали и сместување за слугите.

На почетокот на 18 век, и замокот бил запалени и ограбен од Французите, поради војната за шпанското наследство. По опсадата во 1706 година, Виторио Амедео II од Савој повторно ги поседува териториите и наредил преструктуирање на претрпената штета, прво доверувајќи ја работата на Микеланџело Гарове, кој ја проширил „Маника Лунга“, а потоа, по неговата смрт, на Антонио Бертола.. Вториот ги следел градилиштата уште три години, додека Филипо Јувара не интервенирал во 1716 година; всушност, познатиот архитект имал на ум грандиозен проект, но работите не биле завршени. Беа завршени само продолжетоците на двете источни симетрични крила, но останала недовршена фасада.
Во 1730 година, Виторио Амедео II го живеел овде: и покрај тоа што абдицирал во корист на својот син, тој одбил да се откаже од бизнисот и се обидел да го собори Карло Емануел III, кој, во договор со неговиот министер, маркизот Ормеа, одлучил да го затвори татко му во резиденцијата во Риволи. За таа прилика, зградата повторно била модифицирана: на прозорците биле додадени решетки и затворен бил пристапот до Маница Лунга. Потоа, во 1794 година, биле извршени некои измени од Карло Рандони, за барем делумно користење на резиденцијата.
Потоа, во 1863 година, замокот бил изнајмен на локалната управа на градот Риволи, која го претворила во воена касарна, за сума од 2.000 лири месечно. Според тоа, во 1883 година бил купен директно од општината Риволи, за сума од 100.000 лири.

Граѓанската библиотека била преместена овде, а за семејството Савој бил чуван дел од мебелот, додека останатиот дел од зградата останал касарна. Втората светска војна ги уништи повеќето згради: првите повоени архитектонски интервенции биле направени со едноставна намера да не се урне трајно структурата.
Во 1946 година замокот се користел како општинско казино. Чест посетител на рулетот бил и Виторио Де Сика. Казиното се затвори по неколку месеци.
Мисијата на Музејот на современа уметност Кастело ди Риволи Мисијата на Музејот за современа уметност Кастело ди Риволи е да го промовира поимањето на нашата ера преку уметноста и културата. Покрај собирањето и изложувањето на уметнички дела, Музејот е центар за креативност, истражување, едукација и развој на културата особено во областа на современата уметност во рефлексија на сегашноста која минува низ динамичен однос со минатото. Кастело ди Риволи е исто така референтна точка за уметничкиот свет, поставувајќи го за прв пат во Италија моделот на музеј посветен на современото. Со своите иновативни изложби и радикални уметнички изведби, од своето основање во 1984 година, Музејот на современа уметност се развива земајќи ја предвид уникатноста на барокната зграда во која е сместен. Дизајниран во 1718 година од Филипо Јувара, замокот е постојан извор на инспирација за поканетите уметници, стимулирајќи го создавањето на нови дела дизајнирани специјално за Постојаната колекција на Музејот.
Музејот е витален центар за експериментирање, кој промовира значајни уметници од неколку генерации, повеќекратно географско и културно потекло. Музејот му дава живот на овој процес со тоа што се грижи за кохерентно програмирање на изложби и јавни настани. Зачувувањето и изложувањето на уметнички дела е централна задача на музејот.
Една од карактеристики на Кастело ди Риволи е вниманието посветено на различни полиња на изразување; Музејот активно соработува со други културни институции кои се домаќини на театарски претстави, концерти, филмски критики, како и семинари и конференции. Исто така, промовира симпозиуми и тркалезни маси посветени на други дисциплини како што се литература, филозофија, музика и области како што се реставрација, конзервација, вклучувајќи ги физичките и природните науки. Работејќи во областа Пиемонт и во дијалог со бројни италијански и меѓународни музејски институции, со неговиот кураторски оддел, Одделот за образование, Истражувачкиот центар, библиотеката, архивите и мултимедијалниот центар, Кастело ди Риволи работи како суштински центар на културата. придонесувајќи за негово ширење, унапредување и проучување преку производство на каталози и публикации со висока научна вредност и напредни образовни програми.

Колекцијата вклучува дела во сопственост на Музејот, дела во долгорочно складирање купени за Музејот од страна на Фондацијата за модерна и современа уметност CRT, дела од Фондацијата Ривети и од неодамна од колекцијата Черути. Видео колекцијата е купена благодарение на поддршката на Компанија ди Сан Паоло. Музејот има поддршка од регионот Пиемонт, Фондацијата CRT, градот Торино, градот Риволи и други покровители и добродетели.

А, Вилата Черути, во нејзина близина, инаугурирана во мај 2019 година, ја сместува извонредната колекција на Франческо Федерико Черути (Џенова, 1922 – Торино, 2015), претприемач и колекционер кој почина во 2015 година на 93-годишна возраст. Речиси триста дела на сликарство и скулптура, кои се движат од средниот век до современото, покрај околу двесте ретки и антички книги со скапоцени сврзувачки елементи, златни позадини и повеќе од триста мебел и покуќнина, вклучувајќи важни теписи и клупи од познати кабинети : патување низ историјата на уметноста, од мебел до античките уметности, од ренесансата до деветнаесеттиот век до модерноста, за приватна колекција со највисок квалитет, тешко споредливи со другите во Европа и во светот. Ремек-дела кои се движат од делата на Бернардо Дади и Понтормо до оние на Реноар, Модилјани, Пикасо, Кандински, Кле, Бочиони, Бала и Магрит, до Бејкон, Бури, Ворхол, Де Доминисис и Паолини. Тукаќњ видите слика од Модиљани вредна 4 милиони евра, а од Пикасо 2 милиони евра

Музејот на современа уметност Кастело ди Риволи, благодарение на договорот потпишан во јули 2017 година со Фондацијата Франческо Федерико Черути, е првиот музеј на современа уметност во светот кој вклучува енциклопедиска збирка од минатото во своите збирки. Намерата е да се создаде нов модел на музеј во кој уметноста од минатото ќе се набљудува од современа перспектива, предизвикувајќи уникатен дијалог помеѓу колекциите, денешните уметници и ремек-делата од минатото.
Во близина е и Вила Мелано. Под замокот имало древна манастирска зграда од Редот на браќата Капучини која датира од 12 век; поради окупацијата на Наполеон во Торино во почетокот на деветнаесеттиот век, структурата на манастирот потоа била претворена во величенствен дом, чиј последен сопственик бил извесен Марио Мелано, кој починал во 1926 година. Тогаш вилата била оставена во состојба на запуштеност , станувајќи место на легенди и мистерии. Потоа беше делумно срушен во 2011 година за да се направи хотел, но сè уште не е изграден.
Сето ова, вреди да се посети кога ќе наминувате во Торино.


Валентина Ѓоргиевска Парго

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.