2.ноември 1936-Пуштен е во работа телевизискиот сервис на британската радиодифузна коропорација Би-би-си (ВВС).

450

Пуштен е во работа телевизискиот сервис на британската радиодифузна коропорација Би-би-си (ВВС). Телевизискиот канал, под името ВВС 1 функционира до денес а означува почеток на Телевизијата во Европа како медиум.

Британската радиодифузна корпорација (БиБиСи) е Британска јавна радиодифузна корпорација со седиште во Лондон,Обединетото Кралство. Таа е најголемата радиодифузна корпорација во светот со околу 23 000 вработени лица.Главна одговорност е делумно да обезбеди јавен радиодифузен сервис во Обединетото Кралство, Каналските Острови и островот Ман. БиБиСи е полуавтономен јавен радиодифузен сервис кој работи во рамките на Кралската повелба,со добиена лиценца и договор од Министерството за внатрешни работи.Во рамките на Обединетото Кралство,корпорацијата е финансирана главно од годишна телевизиско радиодифузна такса, која се наплаќа во сите британски домаќинства, компании и организации коишто користат било каков тип на опрема за снимање или емитуваат емисии во живо;големината на таксата,која е одобрена од Парламентот, се поставува годишно од страна на британската влада. Надвор од Велика Британија, БиБиСи обезбеди услуги со договорите за директно емитување и реемитување на радиото, се од свеченото отварање на БиБиСи империјата за услуги во декември 1932 година,а од неодамна и со телевизијата и со интернетот.Иако светскиот сервис има посебен управен директор и трошоците се финансирани главно од директните донации на британската влада корпорацијата споделува некои од објектите на домашните услуги, поточно за вести и за тековни настани.Овие субвенции се одредуваат независно од домашната радиодифузна такса и обично се доделени од буџетот на Министерството за надворешни работи.Како такви,меѓународните содржини на БиБиСи традиционално претставуваат-барем делумно- важечка алатка на политиката на британската влада.Со неодамнешниот извештај на трошење на Светскиот сервис на БиБиСи, беа објавени плановите со кој Светскиот сервис ќе биде лишан од домашната радиодифузна такса.Корпорацискиот загарантиран приход од радиодифузната такса и субвенцијата на Светскиот Сервис се надополнети од профитот на комерцијално работење на компанијата низ целиот свет. БиБиСи исто така заработува дополнителни приходи од продажбата на програмски услуги преку БиБиСи студиото и пост продукцијата ЛТД, некогаш познато како ‘’BBC Resources Ltd’’, уште една компанија која е во целосна сопственост на корпорацијата.Повеќето од спијанијата и книгите на БиБиСи беа продадени во 2011година.БиБиСи понекогаш се нарекува “Auntie” или “the Beeb”. “Auntie” се користи како “сестрата”на БиБиСи корпорацијата,односно на австралиската радиодифузна корпорација.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.