Почетна ВРЕМЕПЛОВ 23 ноември 1877-Роден е Никола Карев македонски револуционер

23 ноември 1877-Роден е Никола Карев македонски револуционер

571

Никола Јанакиев Карев ( Крушево 23 ноември 1877 – с. Рајчани-Кочанско 27 април 1905) — македонски социјалист, учесник во македонското револуционерно движење, член и раководител на Македонската револуционерна организација  и раководител („претседател“) на Крушевската Република (1-12 август 1903).

metropolis-big