ЗаЖените е Проект за развој на селскиот туризам во Македонија, Хрватска и Србија

20

Хрватската асоцијација за туризам и рурален развој „Членови на Селскиот клуб “ е носител на проектот насловен „Жените – поврзани со знаење и искуство“, кој е (ко) финансиран од Министерството за надворешни и европски работи на Република Хрватска. Проектот има за цел меѓународна соработка и зајакнување на жените во руралните средини. Партнери на проектот се ГТФ-Иницијатива за одржлив раст (Хрватска), Институтот за регионален развој и здружение на деловни жени во БиХ (Босна и Херцеговина), Здружение на деловни жени – Здружение на деловни жени (Северна Македонија) и Академија за женско претприемништво , Развој на рурална иницијатива и Одг: Кластер за занаети за ревитализација на старите занаети во Србија (Србија).

Проектот трае 12 месеци и за неговото времетраење активностите ќе се одвиваат во две насоки. Преку состаноци, работилници, размена на искуства и други активности ќе се работи на зајакнување на капацитетите на ГО и на вмрежување и меѓусебна консултација со цел дополнително поттикнување на меѓународната развојна соработка. Дополнително, руралните жени во земјите од Југоисточна Европа (Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Србија) ќе бидат охрабрени на полето на образованието, учењето, вработувањето и претприемништвото, што на крајот ќе придонесе за ревитализација на руралните области. Проектот ќе опфати 200 членки на целната група, жени кои живеат и работат во рурални средини, преку обука, менторство и формирање на мрежа на рурални жени како систем за поддршка на претприемачки иницијативи за (само)вработување. Тие сакаат да обезбедат услови за долгорочен раст и развој и да ги поттикнат жените да преземат одговорност за сопствениот напредок.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.