На Тера мадре и 16 делегати од Украина, презентација на украинска храна

13
Украинската мрежа за бавна храна ќе биде во Тера Мадре со 16 делегати, вклучувајќи готвачи, продуценти, активисти, млади луѓе и едукатори: жив пример за тоа како храната може да биде мост до мирот. Заедно,  заедниците на Слоу Фуд во Украина покажуваат како, преку вклучување и размена, можеме да негуваме подобра иднина заедно.
Во организација на Slow Food, регионот Пиемонт и градот Торино, 14-тото издание на Terra Madre Salone del Gusto ќе се одржи во Парко Дора, Торино, од 22 до 26 септември 2022 година.
Тера Мадре е најголемиот собир на мрежата на Слоу Фуд и има за цел да дизајнира поинаква иднина за храната, иднина која се обликува преку секојдневниот избор на поединци, во колективните напори на заедниците и во политиките на јавните и приватните институции. На настанот ќе учествуваат над 3000 делегати од 130 земји и повеќе од 600 изложувачи.
Еве ги активностите во кои ќе бидат вклучени украинските делегати, вклучувајќи дегустации, состаноци и конференции.
***
Во Џино Страда Арената, во четврток на 22 септември во 15 часот. се поставува темата  зошто украинската криза со жито влијае на Африка. Кризата предизвикана од глобалната пандемија и војната во Украина го поткопа прехранбениот суверенитет на цели земји, особено на најсиромашните. Постои решение за излез од овој маѓепсан круг, а тоа е враќање на консолидирање и унапредување на локалните производствени системи. Веќе има многу позитивни примери, почнувајќи од секторот за житни култури: локални заедници кои одгледуваат автохтони сорти пченица, произведувајќи квалитетно брашно, леб и тестенини. Тие се светилници во ноќта и го покажуваат патот напред.
***
Кампањата за собирање средства за Слоу Фуд за поддршка на Украина
Наспроти секоја надеж, војната во Украина продолжува. Прекинот на огнот изгледа како далечна можност и, како и во сите војни, цивилите ја плаќаат највисоката цена. Милиони луѓе ги напуштија своите домови за да избегаат од борбите. Уште милиони се заробени во бомбардирани области; други не се во можност да заминат, а други решија да останат и да ги бранат своите животи, домови, животни. Меѓу нив има многу членови на мрежата на Слоу Фуд во Украина: дури и во време на војна, земјоделците не ги напуштаат своите полиња и продолжуваат да работат во екстремни услови, ризикувајќи ги своите животи за да се грижат за своите животни, нивните посеви и заедниците.
Слоу Фуд ја мобилизираше својата мрежа за да ги поддржи и ќе продолжи да стои на нивна страна.
Ова ќе биде во фокусот на конференцијата Together for Slow Food communities in Ukraine Заедно за заедниците на Слоу Фуд во Украина, на 24 септември во 15.30 часот. во Салата во Кјото на Паркот на животната средина, можност да се разговара за досегашните достигнувања на кампањата Слоу фуд и нејзините цели понатаму.
***
Настани на УНИСГ: the Ark of Taste Atlas in Ukraine
Од своето основање во 1996 година, меѓународниот проект на „Ark of Taste“ на Слоу Фуд ги постави темелите за заштита и промоција на загрозеното наследство на храна. На 25 септември во 16 часот. истражувачите од Универзитетот за гастрономски науки (UNISG) ги презентираат резултатите од нивното најново истражување во Украина.
На овој состанок тие разговараат за некои клучни прашања поврзани со идните траектории на заживување на гастрономското наследство на Украина, кое ризикува да биде избришано од војната. Книгата е резултат на истражување за храна спроведено, пред избувнувањето на конфликтот, од страна на УНИСГ во соработка со Универзитетот Ca’ ‘Foscari од Венеција и Слоу ФудУкраина, како дел од европскиот проект ERC DiGe – ERC DiGe – Ethnobotany of divided generations in the context of centralization.
***
Термин за вечера: Корените на украинската кујна
Многу повеќе од состанок за вечера, Корените на украинската кујна е последната од петте вечери во Eataly Lingotto. Се среќаваме со Јуриј Ковриженко, амбасадор на украинската кујна, кој повторно ја оживува гастрономската сцена на земјата со повторно разгледување на традиционалните јадења. Повеќе од 20 години тој користи локални, традиционални производи, од зеленчук до млечни производи, давајќи им на своите јадења силна препознатливост со додавање на црн пипер, рен, мајчина душица, сенф и други зачини. Приходите од овој Датум на вечера ќе бидат донирани за нашата кампања за собирање средства Together for Slow Food Communities за да им se помогне на земјоделци со ситно земјоделие во Украина.
****
RegenerActions
Друг дел од програмата за настани Terra Madre е RegenerActions: предлози, идеи и решенија за регенерирање на хранatа преку едноставни акции или рецепти што можете да ги направите дома.
На 24 септември во 17 часот, на пример, ќе откриеме житарки и природни лебови од Украина и пошироко. Со кори кои се движат од темна како кафе до светло жолта, овие миризливи и интензивни лебови со природeн квасец имаат едно нешто заедничко: тие се направени од isto зрно брашно. Пекарите од различни националности – украински, австриски и италијански – го нудат своето мислење за нивното локално брашно и ни ги покажуваат нивните различни форми, вкусови и ароми.
На штандот „Слоу фуд во Украина“, лоциран во срцето на Парко Дора, посетителите можат да се сретнат со производителите на традиционални производи (на пример, сикера од медовина вино, мiрудија со зачини, ритуални лебови, сув џем од Киев итн.) кои се популарни по гастрономските туристички маршрути „Патишта за вино и вкус на Украина“ и кои се вклучени во првиот Атлас на Арката на вкусот во Украина. Дегустацијата на производите ќе се одржи на 25 септември во 17.15 часот. со учество на занаетчии за храна и истражувачи вклучени во проектот DiGe. Програмата, исто така, вклучува состаноци и дискусии со водачите на заедниците на Слоу Фуд и производителите од Бесарабија, Транскарпатија и Централна Украина, особено во врска со реконструкцијата на земјата по конфликтот; предавања и презентации, на пример „Украинскиот каравај леб како културен код за нацијата“ и фотосесии во национални украински носии.
***
Надвор од официјалната програма, многу други делегати од Украина ќе бидат присутни на Terra Madre Salone del Gusto, вклучувајќи продуценти, активисти, млади, готвачи, едукатори:
– Јулија Питенко, лидер на Слоу Фуд Украина. Таа е креатор на Заедно за заедниците на Слоу Фуд во Украина, кампањата за собирање средства за поддршка на членовите на мрежата na Slou fud.
– Олена Мотузенко, академик на Киевската заедница за Slou fud и консултант за Ark of Taste in Ukraine, таа ги создаде “Wine and Taste Roads  и ја формираше експертската група за развој на винскиот и прехранбениот туризам како алатка за подобрување на месните заедници, според принципите на Slow Travel. Таа е дел од работната група за биолошка разновидност.
– Софија Питенко, член на младинската мрежа на Слоу Фуд
– Марина Булацкаја, креатор на „Bottega delle tradizioni“, проект за поддршка и развој на малите украински производители. Тие ги избираат најдобрите земјоделски производи низ целата земја, за локалните жители да можат да ги купат во нивниот локален супермаркет.
– Валерија Бондаренко, водач на заедницата Слоу Фуд, основач на креативното здружение Славута и креатор на волонтерскиот проект „Одгласите на уништувањето“, генерален директор на еногастрономската туристичка мрежа „Патот за вино и вкус на Украина“.
– Myroslava Golonych, pastry chef and member of the Terra Madre Indigenous Peoples Network.
– Larysa Tytykalo, производител на сирење и лидер на Slow Food Convivium Safeguarding the gastronomic legacy of Southern Bessarabia”, таа произведува козјо сирење бринџа и традиционален зачин: сушена бринџа измешана со билки.
– Мирослава Голонич, слаткар и член на мрежата на домicilniнароди Тера Мадре.
 – Олга Диакова, комуникатор и инфлуенсер; има направено публикации во меѓународни и украински национални медиуми и програми за социјално влијание со властите.
– Наталија Кравчук, производител на украински мед за пиење наречен Sikera
– Ирина Полшакова, сопственичка на винарска визба од Бесарабија, каде што ги запознава посетителите со традиционалната бессарабска кујна и производство на вино, користејќи само локални производи и вина.
– Олена Товста, одгледувач на кози и сирење.
– Наталија Русева, производител на месо од Болград. Наталија во своите производи користи само автохтони раси на животни и локални зачини. Таа организира фестивали и nastani za praznici кои се спој на обичаите, традициите и прехранбената култура на домородното население во регионот.
– Јуриј Ковриженко, готвач на Слоу Фуд Алијансата. Тој е еден од иницијаторите на Slow Food Cooks’ Alliance и е и познат ТВ водител. Тој сега останува во ОК и собира средства за Украина.
– Катерина Приходко, производител на сирење. Таа прави козјо сирења и беше делегат на Сирење 2019. Таа се пресели во Италија во март 2022 година и сега произведува солидарни сирења во фабриката Фонтегран во регионот Марке. Сега таа соработува со локалната Слоу Фуд на иницијативи за прибирање финансиски средства.
Учеството на украинската делегација на Terra Madre Salone del Gusto 2022 е овозможено со кампањата за собирање средства на Slow Food и Together for Slow Food Communities
Terra Madre Salone del Gusto е организиран од Слоу Фуд, регионот Пиемонт и градот Торино, со покровителство на Министерството за земјоделство, храна и шумарство, Министерството за еколошка транзиција и Анци. Настанот е овозможен со поддршка на компании кои веруваат во вредностите и целите на настанот, вклучувајќи ги и главните партнери: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA – Quality Beer Academy, Reale Mutua и UniCredit; Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di origine bancaria del Piemonte e della Liguria
.
куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.