Промоција на книгата „Чаша чај од смртен грев“ од Верица Ацеска

24

Скопје, 7 ноември: Промоцијата на третата книга на писателката Верица Ацеска „Чаша чај од смртен грев“ ќе биде организирана вечерва во 20 часот во Младинскиот културен центар (Галерија) во Скопје. Оваа книга доаѓа по одличните „19.“ и „Паралел“, двете објавени од „Прозарт медиа“.

На настанот ќе говорат/читаат проф. д-р Ана Стојаноска и Стеван Ацески.

За книгата, Стојаноска ќе напише:

-Психолошкиот реализам, или поточно, книгитесо комплексно напишани карактери и сериозно конструирани приказни се реткост во нашата книжевна практика. Особено ако се фокусирани да ја истражат човековата природа во детските светови, во возрасните, остварени личности или, пак, во обременетата од животни искуства лична визија за светот и животот во него. Прецизните психолошки карактеризации, заводливите текови на заплетите и притоа лесната читливост што ве тера да ја „издолжите“ книгата за уште некое поглавје повеќе, се главната карактеристика на третата прозна книга на Верица Ацеска. Влезе ненаметливо на нашата книжевна сцена со „женската“, разговорлива новеланасловена „19“, си го освои местото со „Паралел“ (неверојатно зборо привлечна за консумирање, во која ликовите најобјективно нѐ соочуваат со сопствената реалност, низ принципитена филмската наративност) и сега се потврдува како сериозна писателка со „Чаша чај од смртенгрев“.

„Чаша чај од смртен грев“ е комплексен и истовремено едноставно напишан роман, вокој авторката, онака како што им успева само на малкумина, мошне лесно ја води приказната од една наративна точка до друга, притоа „заведувајќи“ нѐ нас читателите со леснотијатана читањето на една исклучително тешка темаповрзана со децата, детството, саканите и несаканите деца, малтретираните деца, децата чиедетство не им помага во светот кога ќе пораснати остарат, ниту им го менува животот токму поради тие детски трауми. Колку и да ве заведувалесното читање, оваа книга е сѐ само не лесна. Авторката, на рамниште на одличен познавач на човековата природа нѐ води низ сериозните,клучните животни процеси на неколкуте главни ликови, сите централно поставени околу ликот на Тања, младата жена, професорка по физика,што на почетокот на книгата ја запознаваме и преку нејзината најрана младост, првата љубови истовремено случените настани, но и оние потенцијалните, никогаш не реализирани. Од првата до последната средба со Тања, ние како читатели, нејзиниот лик го гледаме јасно пред нас, што е исклучителна одлика на авторката и дури и не сакаме така да заврши нејзината сторија. Наспроти комплексниот заплет поврзан со најинтимната семејна тема – станувањето родител, авторката ни презентира дијапазон на одлично креирани ликови, посебно за мене е ликот на Велко.

Повторно, ставајќи ги ликовите во контекст, Верица Ацеска, како и во претходните свои книги, останува доследна на тоа дека секој од нас има причина за своето однесувањеи дека таа причина е најчесто во нашето детство. Поточно во некоја од траумите на нашетодетство. Сите ликови ни се блиски, посебни, човечни и истовремено богати и комплексни. Тоа е можеби главната одлика на пишувањето на Верица Ацеска – на едноставен начин, најчесто не многу обемно (по број на страници), да ги пренесе неверојатно комплексните човекови судбини.

Издавањето на книгата е поддржано од Министерството за култура. Издавачка куќа „Прозартмедиа“.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.