Седмо издание на „Фестивал на тркала“ 2020

Дванаесет европски филмови се прикажуваат во рамки на седмото издание на „Фестивал на тркала“. Фестивалските тркала тргнаа од 12 ноември онлајн на посебна фестивалска...

Старите занаети во фокусот на самостојната изложба на фотографот Коста...

Викендов во Кинотеката на Македонија беше отворената втората самостојна изложба на фотографот Коста Дупчинов „Носталгија – втор дел“. Изложбата на уметнинички фотографии тематски е...

СЕММ, ЗНМ, ССНМ и МИМ- Oсуда за говорот на омраза на...

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Македонскиот институт за...

Објавена дебитанска стихозбирка „ЛИРИЧНОСТ ОД ШЕКСПИРОВА“ од Ѓоре Ѓелев

„Македоника литера“ неодамна ја објави дебитантската поетска книга на Ѓоре Ѓелев со наслов – „Лиричност од Шекспирова“. Книгата содржи над четириесет песни. Поезијата е...

14. ноември 1944- Со едночинка од македонскиот писател Владо Малевски почнал...

Група македонски артисти организирани во полупрофесионалниот ансамбл „ Кочо Рацин “ во Битола , на македонски јазик ја одиграле едночинката „Ѓоре Магаревски“, од современиот...

ОБЈАВЕН ЗБОРНИКОТ- „ЛИТЕРАТУРНО ШАРЕНИЛО НА БАЛКАНОТ“

Минатава седмица од печат излезе зборникот насловен „Литературно шаренило на Балканот“ чии уреднички се  Марина Мијаковска и Алмира Папиќ. Станува збор за мултикултурен, повеќејазичен...