Кузман Атанасов Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 – 18 март 1909)

Кузман Атанасов Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 - Софија, 18 март 1909) — еден од најзначајните собирачи, публикатори и афирматори на македонски народни умотворби...

Благој Нацоски на 4. февруари со концерт во Скопје

На 4 февруари 2023, со почеток во 20.00 часот во Националната опера и балет ќе се одржи концерт на нашиот тенор Благој Нацоски насловен...

Гевгелија издвои пари за младите

За младинските политики, издвоени 268.000 денари Советот на Општина Гевгелија на својата 22. седница ја усвои Програмата за работа на Локалниот младински совет на...

Сензорна соба и во ООУ „Круме Кепески” во Кисела Вода

Од четврток, 02.02.2023 година, ООУ „Круме Кепески"- Скопје (Кисела Вода) ќе има на располагање сензорна соба опремена со мноштво на дидактички материјали, сензорни елементи...

Конкурс: Се враќаат серенадите во Битола

Културен и информативен центар - Битола објавува конкурс, со траење од 01.02.2023 до 31.03.2023, за 14 нови композиции за потребите на фестивалот на битолската...

4 февруари 1872- Роден македонскиот револуционер, јунак и учител ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и...