Почетна ВРЕМЕПЛОВ 30 јуни 1905- Алберт Ајнштајн го издава делото „За електродинамиката на движечките...

30 јуни 1905- Алберт Ајнштајн го издава делото „За електродинамиката на движечките тела“

148

Алберт Ајнштајн го издава своето дело За електродинамиката на движечките тела во кое ја предложува специјалната теорија на релативноста.

Алберт Ајнштајн ( 14 март 1879 -18 април 1955 )  — германски теоретски физичар, најпознат по неговата теорија на релативноста  и теоријата за Еднаквост на масата и енергијата , {\displaystyle E=mc^{2}}Ајнштајн ја добил Нобеловата награда за физика во 1921 година „за неговата работа во полето на теориската физика, а особено за неговото откритие на фотоелектричниот ефект.

Во огромниот број на придонеси на Ајнштајн кон физиката  се вбројува неговата специјална теорија на релативноста , која ги споила механиката и електромагнетизмот , и неговата општа теорија на релативноста , која ја проширила теоријата на релативноста  за нерамномерното движење, создавајќи нова теорија на гравитација .

metropolis-big