Меѓународна конференција “Креирај го твоето место за растење”

31

Водечки експерти, креатори на политики и застапници од Европа кои се посветени на децата и кои имаат долгогодишно искуство во локалното планирање за децата заедно со локални власти, академици, граѓански организации, млади и деца од земјава беа главните говорници на Меѓународната конференција „Креирај го твоето место за растење“.

Оваа конференција имаше за цел да промовира инклузивни и поддржувачки средини за децата, овозможувајќи увид до знаењето, искуствата и најдобрите практики во спроведувањето иницијативи насочени кон децата низ Европа.

Конференцијата беше отворена со поздравен говор од страна на Мари-Мадлин Канелопулу, раководителка на секторот за економски прашања, градење институции и прекугранична соработка во Делегацијата на ЕУ и Кристина Василеска, Директорка на Центар за семејно и детско згрижување КМОП Скопје.

Во првиот дел од конференцијата се обратија повеќе панелисти. Претставничката на УНИЦЕФ, Патриција Ди Џовани, се осврна на аспектите кои може да ги унапредат општините за да бидат пријателски за децата, а притоа наведе и некои примери од земјата. Претседателот на Прва детска амбасада во светот Меѓаши, Драги Змијанац, се задржа на важноста на учеството на децата во процесите на донесување одлуки. Советникот за образование при кабинетот на градоначалникот на Кисела вода и Градоначалникот на Општина Виница, Миле Петков, ја истакнаа посветеноста на општините во унапредувањето на условите за раст, развој и просперитет на децата, како и потребата од заемно учење и размена на искуства. Доцент д-р Ангелка Кескинова од Институтот за семејни студии на Филозофски факултет сподели свои експертски видувања за како може да се создаде инклузивна средина вклучувајќи ги и децата со попреченост. Додека, Димитар Георгиев, волонтер и средношколец во СУГС „Георги Димитров“, говореше за неговото досегашно учество во локалното одлучување и даде идеи како општините можат да ги вклучат децата и младите во носењето одлуки.

Клучната сесија на конференција вклучуваше презентирање на студии на случај од неколку држави од ЕУ. Стручните лица и претставниците Ставрула (Лина) Антара, УНИЦЕФ Грција, Катерина Самали, општина Катерини од Грција, Јулија Вогербауер од УНИЦЕФ Австрија, Елизабет Венцл од институцијата за Семеен и кариерен менаџмент од Виена, Хајке Тафелмаер, од општина Крефелд од Германија, кои имаат практично искуство во локалното планирање за децата, зборуваа за иницијативата на УНИЦЕФ за пријателски градови за децата (Child-friendly Cities Initiative) во нивните земји.

Младите и децата имаа носечка улога на оваа Меѓународна конференција, Јана Николовска, средношколка во СУГС „Орце Николов“ и волонтерка во ПДАС Меѓаши, беше модераторка и водителка на настанот, заедно со Сара Таири ученичка во ученичка во СУГС „ Зеф Љуш Марку“ и Габриел Шаип ученик во деветто одделение во ООУ „Браќа Рамиз и Хамид“. Матеа Чанкуловска, средношколка во СУГС „Никола Карев“ и волонтерка во ПДАС Меѓаши, одржа презентација за проектот „Место за растење“, а сите присутни млади и деца заедно со претставниците на локалните власти од Кисела Вода, Виница, Гостивар, Велес и Дебар, училиштата и граѓанскиот сектор, заеднички учествуваа во практична работилница за креирање на нивната визија “општина пријател на децата“.

Оваа конференција претставуваше уникатна и несекојдневна можност да се слушне и научи од искуствата и практиките на водечки локални самоуправи од Европската Унија кои се посветени на децата, а воедно и да се споделат визиите, предизвиците и можностите на општините од државата во насока на промовирање, остварување и заштита на правата на децата. Конференцијата беше платформа за инспирирање на општините во нивните заложби за креирање локални заедници во кои децата ќе живеат здрави, сигурни, среќни и поддржувани.

Настанот се одржа на 25 октомври 2023 година, во хотел ,,Холидеј Ин” од 09:30 до 14:00 часот. Видео преносот од конференцијата може да го проследите на следниот линк.

ЗА ПРОЕКТОТ

МЕСТО ЗА РАСТЕЊЕ има за цел да ги зајакне напорите на локалните власти за унапредување на правата на децата и нивното учеството во локалното планирање.

Проектот ќе се спроведува 30 месеци и во тој период ќе ги поддржи општините Виница, Дебар, Гостивар, Велес и Кисела Вода во развивање и операционализација на клучни стратешки документи за унапредување на правата на децата врз основа на специфичните потреби, перспективи и очекувања на децата.

Проектот е финансиран од Европската Унија а го спроведуваат Првата детска амбасада во светот Меѓаши и Центарот за семејно и детско згрижување КМОП Скопје.

За МЕЃАШИ: ги застапува и заштитува правата на децата, поттикнува одговорно родителство и почит на детската личност, го зајакнува граѓанското движење за правата на децата, детското учество и се залага за функционалност на институциите во најдобар интерес на детето.

За КМОП Скопје: Центар за семејно и детско згрижување – КМОП Скопје е регистрирана како локална граѓанска организација во 2017 година и се фокусира на поддршка на ранливите групи преку имплементација на социјални иницијативи, едукација, истражување и обезбедување на социјални услуги.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.