Регионален настан во Куманово, “Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран”

27
Во Општина Куманово ќе се одржи регионален настан на 06 април 2023 (четврток) со почеток во 11:00 часот во Сала на совет (Комитет).
На овие средби се поканети претставници од општините, училиштата, граѓански организации, општествено одговорни компании и поединци од Североисточниот Регион. Целта на овие настани е да се разговара за инклузијата и инклузивното образование, да се претстават локалните текови на полето на инклузија, да се споделат активностите и постигнувањата на Проектот, а планирана е и заедничка дискусија за успешните приказни на полето на инклузијата како и предизвиците со кои се соочуваат училиштата, институциите и општините во својата намера да обезбедат инклузивна клима.
Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран”, кој е финансиран од Европската Унија, има за цел да придонесе кон обезбедување рамноправен пристап на децата со попреченост до квалитетна настава и пристапна и стимулативна средина за учење, преку месечни стипендии и образовна поддршка за учениците со попреченост, грантови и обука за училиштата, како и развивање на јавната свест.  Овој проект се заложува за квалитетно и инклузивно основно образование со цел секое дете да има еднакви можности за развој, учење и остварување на своите потенцијали. Проектот го спроведува Фондацијата „Чекор по чекор”, заедно со своите партнери Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива” и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хандимак”, а во соработка со Министерството за образование и наука. 
Во рамките на проектот планирано е реализирање на 8 (осум) регионални настани во форма на панел дискусии во 8те плански региони како дел од третата проектна кампања за подигање на јавната свест за важноста од инклузивното образование.
.
куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.