Почетна КУЛТУРА Опера и балет Резиденции за млади автори за современ танц во организација на Искра Шукарова

Резиденции за млади автори за современ танц во организација на Искра Шукарова

833

 

Во организација на Искра Шукарова – кореограф и професор на Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во тек на месеците јуни и јули 2019 година, се реализираат три гостувања/резиденции за современ танц на млади автори/ дипломци од програмата за балетска педагогија – современ танц при ФМУ. Учесници на уметничките резиденции за современ танц се Христина Ангеловска, Теодора Ежовска и Марија Ристеска. Резиденциите се од исклучително значење за развојот и едукацијата на младите кадри за современ танц во нашата земја, и се од особена важност во доменот на интернационалната соработка на ФМУ – Скопје и проектот Nomad to Nomad кој го иницираше Шукарова во 2018 година а ќе се одржат во Бугарија и Унгарија.

Вонр. проф. д-р Шукарова, како професор ги води предметите за современа танцова пракса, а иницијативата за овие резиденции во Бугарија и Унгарија е резултат на мрежната соработка на двете интернационални мрежи каде Шукарова е еден од основачите: Global Practice Sharing at Movement Research – New York, поддржано од фондот Trust for Mutual Understanding и мрежата Nomad Dance Academy. Уметничките резиденции се реализираат со три водечки организации во регионот кои се дел од споменатата мрежна соработка: организацијата Brain Store во рамки на Antistatic Festival – Софија, потоа Derida Centre – Софија и Workshop Foundation – Будимпешта.

Професори кои ги водат резиденциите се еминентни уметници од современата танцова сцена: Anya Cloud (САД), Milan Herich (Холандија) и Joy-Marie (САД). Во рамките на третата резиденција во Derida Centеr, која ќе се одржи во Софија во периодот од 8 до 19 јули 2019 година, студентите ќе работат со кореографката Joy-Marie (САД).

Студенти од програмата за балетска педагогија – современ танц при ФМУ, професор и кореограф Искра Шукарова;

 

Aвтор на фотографии: Дејан Бошковски, 2019.

metropolis-big