RYCO го објави конечниот список на вториот отворен повик за Суперучилишта

44

ЗАПАДЕН БАЛКАН – RYCO со задоволство објавува дека 100 средни училишта од Западен Балкан се избрани да учествуваат во Програмата за училишна размена на RYCO Superschools Western Balkans во нејзината втора година на имплементација. Избраните училишта од регионот ќе спроведуваат регионални размени со повеќе од 1500 ученици, додека RYCO ќе понуди различни можности за градење капацитети на повеќе од 100 наставници. Од овие 100 училишта: 18 доаѓаат од Албанија, 18 од Босна и Херцеговина, 7 од Црна Гора, 11 од Косово*, 16 од Северна Македонија и 30 од Србија.
На вториот отворен повик за Суперучилишта беа поднесени 155 апликации за размена, создадени се 161 партнерство од кои 17 се долгорочни од првиот циклус, додека повеќе од 535 училишта од Западен Балкан ја искористија онлајн платформата www.superschools.net за вмрежување со други училишта.
Одборот за селекција имаше тешка задача да ги избере 50-те најдобри проекти кои имаат за цел да го поддржат процесот на градење мир и помирување во WB6 и интеркултурно учење и дијалог меѓу училиштата, учениците и нивните заедници.
Имплементацијата на проектите ќе биде поделена во два циклуси: Првиот циклус на размена ќе се одржи од април до јуни 2023 година, а вториот циклус ќе продолжи од август до октомври 2023 година. Секое партнерско училиште ќе организира една посета која ќе трае до 7 дена со група до 12 ученици и 1-2 наставници.
Преку програмата за размена, учениците и наставниците ќе имаат можност да патуваат, да се претстават себеси, своите училишта и обичаи пред домаќините и да научат нови работи за локалните заедници низ целиот регион.
Би сакале да ја изразиме нашата благодарност за сите апликации на Суперучилишта и за огромниот интерес да бидете дел од оваа единствена можност за регионална размена на училишта. Како што се развива нашиот свет, потребни се иновации и нови перспективи за да се прилагодат на светот кој постојано се менува околу нас.
Затоа, тоа е во центарот на мисијата на Суперучилишта да ги опреми младите луѓе од Западен Балкан со вештините потребни за нивниот глас да се слушне во нивните заедници, да зборуваат, да учествуваат и да го споделат својот значаен придонес.
Возбудени сме да видиме што ќе презентираат и организираат младите умови од нашиот регион за време на нивните заеднички активности преку различните теми што ќе ги обработуваат оваа година, а некои од нив се: одржлива мода, вештачка интелигенција и дигитални иновации, ИТ и наука, уметност и култура , и многу други.
*Ваквото определување е без оглед на статусот и истото е во согласност со Резолуцијата 1244/1999 на Советот за безбедност на Обединетите нации и мислењето на Меѓународниот суд на правдата во врска со декларацијата за независност на Косово.

За програмата Суперучилишта:
Суперучилишта е програма на RYCO за училишна размена во WB6 со цел да се поддржи процесот на градење мир и помирување и интеркултурното учење и дијалог меѓу училиштата, учениците и нивните заедници.
Програмата е дел од мултидонаторскиот проект „Програма за размена на училишта на Западен Балкан“ кофинансиран од Европската Унија и германското Сојузно Министерство за економска соработка и развој (BMZ) и имплементиран од Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) заедно со Регионална канцеларија за младинска соработка (RYCO).

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.