Почетна ВРЕМЕПЛОВ 22 септември 1862-Абрахам Линколн објавил декрет за ослободување на сите робови во...

22 септември 1862-Абрахам Линколн објавил декрет за ослободување на сите робови во Америка

2074

Американскиот претседател Абрахам Линколн објавил декрет според кој од 1 јануари 1863 година на сите американски робови им се дава целосна слобода. Тоа било резултат од долготрајната борба на прогресивните сили на Американската граѓанска војна, кој барала брза и неодложна акција за ослободување на обесправените црнци.

Абрахам Линколн ( Abraham Lincoln, роден на 12 фебруари 1809 – починал на 15 април 1865 ) — шеснаесеттиот Претседател на САД и првиот Претседател од Републиканската партија  од март 1861  до неговиот атентат во април 1865 година. Линколн бил претседател на САД во чие време започнала Американската граѓанска војна  како најкрвава војна и можеби нејзина најголема морална, уставна и политичка криза[. Притоа, тој ја сочувал Унијата , го отворил патот за укинување на ропството, ја зацврстил федералната влада и ја модернизирал економијата.

metropolis-big