Промовирана првата фолк сликовница за деца „Слушам кај шумат шумите”

201
Скопје, 18.11.2021
ФОЛКОНИКА– Центар за зачувување и развој на македонската фолк музика, фолклорното творештво, едукација и иновации за деца, денес ја промовираше првата музичка фолк сликовница за деца „Слушам кај шумат шумите“.  Првата фолк сликовница е реализирана од проектот Музички фолк сликовници за деца, што го спроведува  ФОЛКОНИКА.
На онлајн промоција, за проектот и сликовницата зборуваа, Душко Георгиевски, претседател на ФОЛКОНИКА и истакнат естраден уметник и Бајса Арифовска, музички педагог, музички соработник, инструменталист.
Сликовницата е уникатна со својот концепт, зошто за прв пат се прави ваква илустрација на македонска народна песна, каква што е „Слушам кај шумат шумите“, која е избор за првиот наслов на фолк сликовницата, направен според анализата на музичкиот соработник, исполнувајќи ги целите, да биде прифатлива и со текст и тема за децата.

 Сликовницата е уникатна со својот концепт, зошто за прв пат се прави ваква илустрација на македонска народна песна, каква што е „Слушам кај шумат шумите“, која е избор за првиот наслов на фолк сликовницата, направен според анализата на музичкиот соработник, исполнувајќи ги целите, да биде прифатлива и со текст и тема за децата. Целта е да се даде придонес кон зачувување на македонското фолклорно творештво и тоа да им се понуди на децата во една форма, која ќе биде прифатлива за нив. Сликовницата на своите страници го содржи текстот на песната и нотни записи за истата, распоредени според строфите на страниците.

За поголемо естетско доживување на песната и содржината, младата академска сликарка Маја Димитрова направи уникатни илустрации, автентични на текстот од строфите, со кои се заокружува целата приказна на песната, за да допре до децата од најмалата возраст. Ликовното и графичко уредување го направи Елена Димитрова.

-“Првата фолк сликовница за деца, произлезе од долгогодишната работа на фолк естрадата и народната музика, воопшто. Соочени со состојбите, како естраден уметник, имав морална одговорност пред нашето национално музичко богатство, да дадам уште еден придонес во неговото зачувување и негување, но во еден друг сегмент, сметајќи дека треба да се тргне и да се работи најмногу со најмалите, за да им се пренесе македонската народна песна и да им се понуди форма со која тие ќе ја запаметат, ќе сакаат да ја читаат, слушаат. На таков начин ќе придонесеме младите да го ценат и да продолжат да го негуваат нашето народно музичко богатство. Ова е првата, од серијата фолк сликовници, кои ќе следуваат со избор на нови македонски народни песни, илистрирани во сликовници“, вели Георгиевски.Т%

Токму, проектот,,Музички фолк сликовници за деца’’ произлезе  од заложбите за негувањето на народното музичко творештво, како национално и културно богатство и наш национален идентитет, што треба да се прави уште кај најмладата популација, уште од најмала возраст, со што ќе се запознава со својот идентитет преку музиката, која особено за оваа возраст е најприфатлива и може да остане врежана во меморијата, што ќе биде добра основа за градење на националното чувство и припадноста на македонскиот културен идентитет. Водени од ваквите состојби, сметаме дека треба итно да сториме нешто што ќе започне да влијае на промена на ваквата состојба. Едукацијата е најсоодветниот начин да се влијае на промените, но тоа да биде со добро осмислени, нови и интересни форми, со илустрирани ликови од народните песни, за да допрат до дететода го предизвикаат да ги погледне, анализира со љубопитност, да му предизвика интерес, а не одбивност кон народната песна. Вака претставени темите и ликовите од народните песни, ќе придонесат и кон запознавање на детето со народната носија, убавините на Македонија, етно елементи, фолклорни мотиви, значајни историски ликови, опеани во песните, како наш историски белег. Со тоа, ќе може да се влијае на најмладите на возраст од кога можат да ја сфатат и восприемаат убавата македонска песна, а тоа е од најмлада возраст од само неколку години, до школска возраст, за да   може кај нив да остави неизбришиви траги и да вроди љубов и чувство на национална припадност и љубов кон народната убава песна која содржи вистински родољубиви и уметнички вредности создадени од македонскиот народен творец. Затоа, проектот Музички фолк сликовници за деца, за да влијаат на најмладите генерации, да ја запознаат убавата македонска народна песна, преку иновативен начин, со придонес од млади ликовни уметници и етаблирани музички уметници, како еден убав и иновативен спој на овие уметности, а во повисоки општествени вредности и дополнување на издаваштвото за деца, со сегментот на фолклор и музика.

Музичките фолк сликовници за децасо првата сликовница „Слушам кај шумат шумите” ќе бидат  презентирани и дистрибуирани пред детската популација, во  предучилишна и училишна возраст, градинките, воспитно- училишните установи, училиштата, специјализираните едукативни центри, библиотеките и др. ФОЛКОНИКА во наредниот период ќе реализира онлајн промоции на  сликовницата и во дијаспората. Проектот продолжува со подготовка на новите музички фолк сликовници.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.