Книгата „Рана и јанза“ од Ефтим Клетников, ќе биде промовирана во...

Во Културно-Информативен Центар – Скопје, на 14.05.2019 (вторник) ќе биде промовирана  книгата “Рана и јанза”  од Ефтим Клетников. Ефтим Клетников (Негрево, 1946) Дипломирал на Филозофскиот...

13 мај 1961 – „Балкански концерт“ прва телевизиска емисија од...

13 мај 1961 година, е значаен ден во Македонските медиуми. На тој ден преку ТВ Белград е емитувана  првата телевизиска емисија од Студио Скопје,...

Македонска филхармонија – „По патот на Фаринели„

Славниот контратенор Јуриј Мињенко од Украина, доаѓа во Скопје кој на 16 мај, во четврток, со оркестарот на Филхармонијата и маестро Борјан Цанев зад диригентскиот пулт, ќе...

Интервју со Филип Крстевски фотограф – Од детска инспирација до животен...

Филип Крстевски  повеќе години се занимава со фотографијата и студира на насоката за текстил, дизајн и менаџмент. Интервјуто го водеше Татјана Гогоска Што претставува фотографијата за...

11.мај 1929 – Ден на раѓањето на Гане Тодоровски

Гане Тодоровски, роден во Скопје на 11 мај 1929 година - македонски поет, преведувач, професор , есеист, книжевен критичар, историчар и публицист. Починал во...