Филмот “Северен Пол” награден на фестивал во Билбао

Филм „Северен пол“ на режисерката Марија Апчевска  ја освои Големата награда на 63. Интернационален фестивал на документарен и краток филм „Зинеби“ во Билбао, Шпанија. Со...

Документарецот „Каде припаѓаме?”, вечерва во Скопје и во Неготино

Денеска, 22 ноември, во Кинотека на Северна Македонија од 18 часот и во Центарот за култура „Ацо Ѓорчев" во Неготино од 19 часот  се...

35мм лента во фокусот на четвртата сесија на Филмска работилница

На 20 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа четвртата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на филмот на...

Шведскиот документарец „Модна ревија: Од ’Глада Худик‘ до Њујорк“

Скопје, 19 ноември 2021 Документарниот филм „Модна ревија: Од ’Глада Худик‘ до Њујорк“ во режија на Јохан Ског ќе биде прикажан вечерва во 20 часот...

На 23 ноември во Кинотека, италијански документарен филм “Фред” и бесплатен концерт

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20 часот, во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм Фред (Fred / 2021, 60 мин., колор, ДЦП).Настанот е организиран од Амбасадата...

Репертоар на кино Милениум (18-24.11.2021)

 Репертоар на кино Милениум за периодот од 18 до 24 ноември 2021 година. Ги гледаме филмовите „ДИНА“, „НЕСОВРШЕНИОТ РОБОТ РОН “, „ТОМА“, „ФАБРИКА ЗА СОНИШТА“,...

ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: Како се менувал филмот низ историјата

На 13 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа третата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на доминантните филмски правци...

КИНОТЕКА: Ден на европските киносали ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 киносали

Шестиот по ред Ден на европските киносали кои го негуваат репертоарот со арт (уметнички) филмови ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 киносали (arthouse...

Репертоар на Кино Милениум од 11 до 17 ноември 2021

На репертоарот на кино Милениум за периодот од 11 до 17ноември 2021 година се филмовите „ДИНА“, „НЕСОВРШЕНИОТ РОБОТ РОН “, „ТОМА“, „ФАБРИКА ЗА СОНИШТА“...

 „50 години македонски анимиран филм“ во МКЦ од 10 до 22 ноември 2021

Скопје, 10 ноември 2021 Вечерва, со почеток од 20 часот во МКЦ почнува одбележување на јубилејот „50 години македонски анимиран филм“. Одбележувањето на јубилејот ќе опфати...

Последни вести

.td-container, .tdc-row { width: 1095px }