петок 7 октомври, 2022

Со Прес конференција денеска беше најавено вечерашното официјално отварање на 10 издание на Џифони

500 ученици од Македонија и од шест европски земји на 10. „Џифони Македонија“ 5 октомври: Повеќе од 500 ученици од Македонија и од шест европски...

Кинотеката ја чествува 140-годишнината од раѓањето на Милтон Манаки

По тој повод во фоајето на Кинотеката, за времетраењето на ФЕСТИВАЛОТ НА НЕМ И КЛАСИЧЕН ФИЛМ (31 август – 7 септември) ќе бидат изложени...

Во Куршумли Ан се Отвори 13. „МакеДокс“

Ll Младите генерации со огромен ентузијазам и жар во очите ја прифатија идејата за „Лупење идеи“, понесени од мотото на 13. издание на Фестивалот на...

Златна ѕвезда за „107 мајки“ на „Синедејс“

15.07.2022 Со проекцијата на филмот „Нема да си сама“ на режисерот Горан Столевски, заврши 21-от Меѓународен фестивал на европски филм „Синедејс“. Под слоганот „Од високо подобро...

ИНТЕРВЈУ СО ПОВОД – “1000 ГОДИНИ СВЕДОК НА СВЕТЛИНАТА“– Документарен филм за Бигорскиот Манстир...

ИНТЕРВЈУ СО ПОВОД - 1000 ГОДИНИ СВЕДОК НА СВЕТЛИНАТА – Документарен филм за Бигорскиот Манстир Св. Јован Крстител - со режисерот и сценаристот Илија...

„Џифони филмски денови“ од 9 април до крајот на учебната година во Кинотека

Во пресрет на новото издание на Филмскиот фестивал за деца и млади „Џифони Македонија“, во периодот од 9 април па сѐ до 11 јуни,...

Филмот СЕВЕРЕН ПОЛ, продолжува да освојува награди

По освојувањето на „Големата награда" на фестивалот во Билбао, квалификувањето за Оскар, номинацијата за Европските филмски награди, освојувањето на наградата „Златна колица" за најдобар краток филм на...

Седум нови трофеи за „Врба“ на Манчевски

„Врба“ на Милчо Манчевски изминатава недела освои вкупно 7 трофеи - три награди и четири почесни признанија, а имаше и грчка и француска премиера...

КИНОТЕКА: Ден на европските киносали ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 киносали

Шестиот по ред Ден на европските киносали кои го негуваат репертоарот со арт (уметнички) филмови ќе биде одбележан на 14 ноември во преку 600 киносали (arthouse...

 „50 години македонски анимиран филм“ во МКЦ од 10 до 22 ноември 2021

Скопје, 10 ноември 2021 Вечерва, со почеток од 20 часот во МКЦ почнува одбележување на јубилејот „50 години македонски анимиран филм“. Одбележувањето на јубилејот ќе опфати...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }