сабота 25 мај, 2024

Студентска изложба во Галерија на МКЦ

Отворање на студентска изложба од Факултетот за уметност и дизајн, Меѓународен Балкански Универзитет 9 Maj 2024 година во 19:00 Галерија МКЦ. Во галеријата на Младинскиот...

„Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ Мирослав Масин во Даут пашин амам

Изложбата на Мирослав Масин насловена „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ ќе биде отворена во објектот Даут пашин амам, на 15.5.2024, во 20...

Отворена изложба во Ко-Ра “Идентитет, идентификација, интеграции”

Со звуците и стиховите од "ОДА НА РАДОСТА" со настап на ХМД "Кочо Рацин" со диригентката Ангелина Спасовска, беше одбележано...

Изработен е мурал на „Марко Цепенков“ во Прилеп

Во рамки на „Јазикот коски нема, но коски крши“- проектот на визуелната уметница Ивана Самандова во поддршка на Mинистерство за Култура на Република С....

Татјана Манева изложува во Тирана

Во Mакедонскиот културно информативен центар во Тирана, е отворена изложба на сликарката Тања Манева, насловена „Боите на душата“, каде се претставува со нејзините...

Од вчерашното национално претставување на Венециско биенале 2024

Венеција, 19.04.2024 Повторно нашето културно богатство е стационирано на светската културна манифестација Венециско биенале. Делото на Славица Јанашлиева во контекст на годинашната тема "Странци насекаде", со...

Историски факти: Битката кај Готен 1903

Пред точно 121 години (18 април 1903), на планината Готен, се одвива најголемата битка пред Илинденското востание помеѓу неколку комитски чети и Аскерот. Меѓу...

Венециско биенале: “Странци насекаде”

Последните подготовки за отворањето на македонскиот павилјон на 60. Венециско биенале, со проектот “Inter Spem et Metum” на уметничката Славица Јанешлиева во објектот Scuola...

„Сликарството на Ликовната академија во Штип“ во Софија

Во галеријата на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија на 18 април (четврток) 2024, со почеток од 18:30 часот, ќе биде отворена...

Бесплатен влез во музеите и на локалитетите на 18 Април

Скопје 17.04.2024 По повод 18 Април, Светскиот ден на спомениците и археолошките локалитети, утре е обезбеден слободен влез во сите национални установи од областа на...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }