сабота 25 мај, 2024

Археолошки истражувања кај Видин Град – Градско

Институтот за Археолошки истражувања – Скопје, со подршка на Министерството за култура, во рамки на годишната програмата проекти од национален интерес веќе четврта сезона...

Светски познатиот уметник Јонас Стал – „Станица Пропаганда“ во МСУ

На 1-ви март, во 20 часот, во Музејот на современата уметност - Скопје ќе биде отворена самостојна изложба на светски познатиот уметник Јонас Стал...
археологија

Поставка на нумизматика во Археолошкиот музеј на Македонија

Античката нумизматичка збирка во НУ Археолошки музеј на Македонија содржи монети кои датираат од почетокот на монетоковењето на нашитe простори – од крајот на...

Watertec Macedonia- Водата е половина здравје а чистата вода цело

Според истражувањата, кои постојано се вршат врз водата во целиот свет, еден резултат е заеднички за сите, а тоа е : Водата е најпотребниот...

5 мај во Даут пашин амам – Ретроспективна изложба на Димитар Кондовски

По изминати 30 години од последна изложба на познатиот македонски сликар Димитар Кондовски, во Даут пашин амам на 5 мај, ќе биде отворена неговата...

МКЦ:„СТАДО“ – изложба на Aња Калин и Давид Ристевски

Вечерва, со почеток од 19:30 часот во МКЦ (Галерија 2) се отвори „Стадо“ - изложба на Давид Ристевски - Dreadpen и Ања Калин, изложбатa...

Jавен повик до уметниците од Тетовската уметничка галерија

Сите заинтересирани поединци и организации од областа на културата кои би сакале да се претстават пред тетовската публика имаат можност да поднесат барање до...

Изложба на дела од Петар Лубарда, во МСУ – Скопје

Вечерва, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложба на дела од уметникот Петар Лубарда. Изложбата е заедничката...

Величествена завршница на 50- дневната изложба на Цветин

Скопје, 18 јануари 2023 година Величествена завршница на 50- дневната изложба на уметникот и хуманист Живко Поповски Цветин, се одржа на улица Македонија,...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, на изложба се застапени и материјали од...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, од 10 јануари до 30 јуни оваа година, е поставена големата изложба „Emersions: archive vivante“ („Повторно надвор:...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }