Џифони патува низ Македонија

Филмскиот фестивал за млади „ЏИФОНИ ПАТУВА“ ,го продолжува своето патување низ Македонија. На 19 и 20 април во Центарот за Култура "Кочо Рацин" во...

„Европската мода на црногорскиот двор-рефлексии“-вечерва во Музејот на македонска борба

Вечерва (среда) во 18 часот, во Музејот на македонската борба за самостојност, ќе биде отворена изложба на свечена облека, која е дел од фондот...

Промоција и прва сценска изведба на љубовната поема “Естер Ихаз” од ...

Извадок од Естер Ихаз: "Сите мигови поминати, врежани во секоја мала ситница, втисната какo параф, како печат за потврда, како капка вода на дланка расипана, воздух низ прозорец влезен, китка...

LICENTIA POETICA- Вера Андон “….Но и тој в миг остудене и...

Од денеска, секоја среда втор циклус на Licentia poetica  Уредник на рубриката Филип Димкоски Вера Андон е автор кој живее и твори во Скопје и е...

17 април- Жените во Лихтенштајн добиле право да гласаат на избори во 1977

17 април, е 107-от ден од годината според грегоријанскиот календар (108-ми во престапна година).Остануваат 258 денови до крајот на годината. Настани кои го одбележуваат овој ден...

Мода, од и за природата

Се почесто го сретуваме зборот органско во секојдневниот живот. Мислам дека малку по малку почнуваме да се освестуваме што си правиме себеси и на...