понеделник 28 ноември, 2022

„Енциклопедија на Тетовскиот говор “ од Дарко Гавровски-За душата на Тетово и Тетовчани

Енциклопедија на 650 страни во боја посветена на ТЕТОВСКИОТ ГОВОР, со граматика и речник од 9169 одредници ,од авторот ,хроничар на Тетово Дарко Гавровски....

ЕТНО БУМ: Драган Јаким ни открива музички легенди какви што досега не сме слушнале!

Директорот на музичкиот фестивал на шегобијни песни "Тумба фест" и Здружението " Ризница" од Куманово, господинот Драган Јаким, е неуморен собирач на народни творби...

Пет години без Есма, живее во срцата на публиката

Пет години поминаа без Кралицата на Ромската песна Есма Реџепова Теодосиевска, Есма  почина на 11 декември 2016 година во Скопје. Според Википедија, Реџепова е петто...

Писателот и публицист Благоја Силјаноски замина во вечноста

Денеска, 2 септември 2022, во Охрид на 74 годишна возраст  почина Благоја Силјаноски, поранешен претседател на Собранието на општина  Охрид, пратеник , новинар, публицист, есеист...

За оние од над 40-тите-Тома Здравковиќ, животот на една младост

Деновиве во јавноста голем фид бек на едно време. Не знам дали од носталгија по младоста, дали од носталгија за едно убаво од оваа...

Замина во вечноста  легендата Невенка од “Мањифико”

Вчера, 25 август 2022 година, во вечнитен легенди влезе големата легенда на музичкото небо Невенка Кочовска, вокалистка на легендарната група „Мањифико“, една од најславните...

Денеска се слави Свети Климент Охридски

Македонија, 8 декември, 2021     Денеска во Македонија се слави празникот Свети Климент Охридски.   (старословенски: Климєнтъ Охрїдьскꙑи, латински: Clemens Achridensis, грчки: Κλήμης της Αχρίδας; роден во околу...

Со дефиле и палење на маските денеска завршува Вевчанскиот карневал

Хроничарите на Вевчани сметаат дека Вевчанскиот карневал постои постои повеќе од 15 века и со него се одбележува христијанскиот празник свети Василиј и доаѓањето...

Кога потомците се горди на претците- Исаија Попоски, учителот од Битуше!

  Пишува  М-р Татјана Гогоска, новинар и автор Написот за мојот дедо, големиот учител Исаија Попоски од селото Битуше, во весникот „Нова Македонија“ е отпечатен на...

12 мај – Меѓународен ден на медицинските сестри и одбележување на 200 години од...

Со бескрајна почит, пишува Елизабета Настеска од ЗМСТАС - ЗА НАС до Флоренс Најтингел, првата медицинска сестра по повод нејзината 200-та годишница од раѓањето Почитувана Флоренс! Оваа година...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }