сабота 25 мај, 2024
golomeova

Интервју со Елена Голомеова – Сопран

Интервјуто го водеше Татјана Гогоска Емоциите, оригиналноста и искреноста најважни за оперскиот уметник Миговите стануваат саати, сатите го создаваат денот, деновите поминуваат во години, годините во...

Балетската приказна „Лебедово езеро“ на сцената на МОБ

Приказната за забранетата љубов во магична атмосфера и моќна, мелодична музика: „Лебедово езеро“, најпознатото балетско дело на сите времиња, на 28 февруари со почеток...

Вечерва започнува 47. издание на Мајските оперски вечери

На вчерашната Прес конференција во МОБ  официјално беше најавен почетокот и содржините на оваа најголема оперска манифестација кај нас. „  Свеченото отворање ќе биде...
Ана Каренина во МОБ

За балетската претстава Ана Каренина

Балетот во два чина „Ана Каренина" со одбрана музика од рускиот великан Петар Илич Чајковски, од месец декември е на редовниот репертоар на МОБ...

Вечерва на Мајските оперски вечери „Травијата“

Моќна, динамична, привлечна, исполнета со емоции и страст се само дел од епитетите за „Травијата“ на Џузепе Верди, која ќе биде изведена вечерва (...

47. издание на Мајски оперски вечери, традиционално од 9-31 мај

47-те Мајски оперски вечери, годинава ќе бидат отворени на 9. мај, а ќе бидат затвроени на 31 мај. Двете свечаности ќе бидат обележани со...

Уметничкиот центар „Полифонија” со премиерна изведба на операта „Дидо и Енеј”

На 20 септември во Камерната сала на Филхармонија во 20 часот, во организација на Уметничкиот центар „Полифонија“, премиерно ќе биде изведена барокната опера „Дидо...

Грант од Јапонија за музички инструмени на Македонската опера и балет

Во Фоајето на Македонската опера и балет, директорот Васо Ристов и Џиро Такеичи, извршен директор на Јапонската агенција за меѓународна соработка - ЏАЈКА Балкан...

Културно лето Тетово- Концерт со познати оперски дела на Шкодран Толај и Дарко Маринковски

Во сабота, во Домот на културата во Тетово, Шкодран Толај и Дарко Мариновски на заеднички концерт, ќе изведуваат познати оперети. Културната понуда за ова лето...

Операта „Лучија од Ламермур“ од Гаетано Доницети на Мајски оперски вечери

Во рамките на 47. Мајски оперски вечери, на 15 мај ќе се одржи психолошки фасцинантната опера „Лучија од Ламермур“ од Гаетано Доницети, со врвна...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }