среда 10 август, 2022

За медиумската писменост, неопходна во денешново живеење

Способноста на поединецот самостојно и критички да го интерпретира текот, содржината, вредностите и последиците од медиумските содржини, во сите нивни форми,  воглавно е кратка...

Отворена чудесната приказна за македонските банкноти: Обележјата на македонските пари изложени во Музејот на...

Скопје, 8 јули 2022 Златната маска од Горна Порта и златните обетки со гулабици од Охридско, мермерното торзо на божицата Изида, тетовската Менада,...

Концерт по повод сто години од раѓањето на Александар Сариевски

Се навршуваат сто години од раѓањето на величествената славна македонска музичка легенда Александар Сариевски и по тој повод годинава, на 15 јули ќе се...

“Цветинова награда за мир” за заслужните Зоран и Весна Карапанчеви од Торонто

  Скопје, 14 јуни 2022 Македонскиот истакнат уметник, хуманист и активист за мир Живко Поповски- Цветин денес во Скопје им врачи "Цветинова награда за мир" на...

,,ЉУБОВ ЗА СИТЕ” – Со почит и достојна љубов кон Андријана Мациев

На 22.06.2022 година, во 19,30 часот во Галеријата на Факултетот за ликовни уметности-Скопје /Педагошки смер/, ке биде отворена голема изложба на ликовни дела од...

ЦРНОГОРСКА КНИГА ЗА МАКЕДОНСКИОТ ЦАР САМУИЛ!

На околу 7 км. одалеченост од Елбасан, Албанија, се наоѓа Манастирот на Свети Јован Владимир. Секоја година на 4 јуни во манастирот доаѓаат верници...

ЗаЖените е Проект за развој на селскиот туризам во Македонија, Хрватска и Србија

Хрватската асоцијација за туризам и рурален развој „Членови на Селскиот клуб “ е носител на проектот насловен „Жените - поврзани со знаење и искуство“,...

“Меѓаши” ги презентира извештаите од Ало Бушавко за 2021 година

16.02.2022 година, Скопје На конференцијата за медиуми, на која ПДАС Меѓаши редовно известува за наодите од работата на СОС телефонот за деца и млади сега...

Со дефиле и палење на маските денеска завршува Вевчанскиот карневал

Хроничарите на Вевчани сметаат дека Вевчанскиот карневал постои постои повеќе од 15 века и со него се одбележува христијанскиот празник свети Василиј и доаѓањето...

Вевчанскиот карневал почнува на 12 јануари со богата програма

Вевчанскиот карневал e еден од најпознатите карневалски манифестации на Балканот, стар колку и Вевчани. Вевчанци живеат за карневалската ноќ, со што се слави доаѓањето...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }