среда 10 август, 2022

5G – закана за човештвото и технологија кој ги погодува најранливите категории на граѓани?

Иако после минатогодишната најава на Телеком подржана од актуелнава Влада, имаше низа реакции и  отпор за воведување на 5G технологијата, сепак вчера јавноста беше...

Разубавите го вашиот балкон со ВРБЕНА едно е најубавите пролетни цвеќиња

Вербената (лат. Verbena officinalis) е цвеќе на кое едноставно не можете да останете рамнодушни. Тие се едни од поубавите балконски цвеќиња. Водат потекло од...

Ретро медиуми- Кога за децата светот имаше осум страни

Ретро продукција за деца, серија „Светот има осум страни“ Осврт на М-р Татјана Гогоска „Од небо ко да е слезено, од капка роса испарено, со цут...

8 август – Ден кога се слави и чевствува св. Петка Преподобна Римска

Како еден од следбениците на учениците на Исус, кој се распослале по земјите да го шират Христијансвото, во групата која ги пренесувала вербата и...

Куларт избор на пролетно цвеќе – Божур

Многу видови на дрвја ги надживуваат оние кои ги садат, но многу малку има цвеќиња со толку долг животен век а таков е Божурот...

Ретро приказни – Скопје пред земјотресот, Скопје после тоа , Скопје после 2014

Многумина од постарите велат, дека не мрднале од Скопје во својот 70-80 годишен живот како место на живеење, а како да живееле во три...
semejni vrednosti

Современото семејство пред многу предизвици и дилеми

Семејните вредности како израз, означуваат низа од содржини кои го потенцираат  функционирањето, развојот и опстојувањето на едно семејство. Во последните години кај нас е...

Магијата на плетењето- Зошто треба да се придружите на нашата работилница за зен плетење

Магијата на плетењето - Моето тивко време за зен плетење Пишува, Д-р.Елица Перчинкова Како една случајна објава ми помогна да реализирам дамнешен сон, да го споделам...

До 30 декември отворен детскиот ликовен конкурс „Зимска приказна”

Во пресрет на Нова година и Божиќ, Амбасадата на Русија во земјава објавува нов детски ликовен конкурс „Зимска приказна", посветен на традициите за овие...

27 октомври- Денот на големата светица Преподобна Мајка Параскева, Света Петка, во народот познат...

Секој верник, човек посветен на Бога, покрај љубовта кон него посебно почитува некој Светец кој го чувствува близок, свој заштитник и чие име и...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }