среда 8 февруари, 2023

ЗНМ, ССНМ, МИМ и СЕММ: Еснафските новинарски и медиумски организации се против легализирање на...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во...

ЗНM: Европскиот суд за човекови права во Стразбур пресуди во корист на „Фокус” во...

Оваа пресуда од страна на Европскиот суд за човекови права во Стразбур доаѓа откако домашните судови пресудија дека уредничката на ,,Фокус" Јадранка Костова и новинарот...

Доделени годишните новинарски награди на ЗНМ

По повод 76-годишнината од формирањето на Здружението на новинарите на Македонија, денеска беа доделени годишните новинарски награди на ЗНМ. Во своето поздравно обраќање Претседателот на...

После двегодишна пауза, утре почнува со работа Планетариумот во МКЦ

  По двегодишна пауза, Планетариумот во МКЦ од утре ќе почне со работа. Сите заинтересирани повторно ќе имаат можност да учат за планетите, за ѕвездите,...

„Негативно мислење“ – “Омаловажување“ = Ограничувања на слободата на изразување

Во предлог законот за клевета и навреда, во моменталната верзија, во дефиницијата за навреда се вели дека ќе се одговара и за изразување на...

Јавен конкурс за годишни награди на ЗНМ

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) секоја година доделува две награди за новинари, наградата „Крсте Петков Мисирков“ за животно дело и наградата „Јашар Еребара“ за истражувачко новинарство. Од...

Интервју со Татјана Гогоска – Причини многу, повод еден “Додека има селективна правда, праведните...

Причини за интервју со М-р Татјана Гогоска, новинар, автор и комуниколог има секогаш многу. Од она време пред повеќе од 20-тина години кога прв...

ПО ПОВОД СТИНГ: Градоначалничката на Сараево го нагости сопственикот на “Авалон Продукција”

Сараево, 17.11.2021 Денеска во Сараево, сопственикот на "Авалон Продукција", Бобан Милошески, имал средба со градоначалничката Бенјамина Кариќ. На средбата, градоначалничката му се заблагодарила што "Авалон" го...

“Лица и дела” со нов концепт

По десет години на програмите на ТВ Сонце, портретирање на познати личности, од музиката, културата, книжевноста, уметноста, емисијата "Лица и дела" во дел го...

Кога успехот и среќата ќе станат немир – „Авторското право е неприкосновено за секој...

Годините се како нанижан гердан и во него се случуваат многу и убави и неубави нешта. Убавите ни носат среќа и радост, а тие...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }