четврток 18 август, 2022

3 јуни – Ден на Св.Константин и Св. Елена

Денес денот, како и секој трети во шестиот месец од годината е посветен на Царица Елена (Flavia Iulia Helena Augusta) која го пронашла делот...

Медиумската писменост влегува во високото образование

Четири високообразовни институции ќе ја вклучат медиумската писменост во своите студиски програми. Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ од Универзитетот...

Објавен е Конкурс за државната награда „Св. Климент Охридски“ во 2022 година

Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ распиша Конкурс за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ во 2022 година. Конкурсот ќе трае...

НЧП: Да се намали ддв на производи на менструална хигиена!

Скопје, 30 мај 2022 Денеска во Јавна соба се одржа презентација на трошковната анализа на производите за управување со менструалното здравје и барање...

Норвешката Кралска гарда пееше во чест на Цветин!

Скопје, 29 мај 2022 Еден необичен настан се случи денеска во Домот на армијата во Скопје, каде веќе неколку дена е поставена изложба на слики...

ВО ЧЕСТ НА ПАТРОНОТ: Студентскиот дом Гоце Делчев, посипан со Цветинови цвеќиња на мирот!

Скопје, 26 мај 2022 Уште еден настан си зеде значајно место во серијата настани во чест на македонскиот великан Гоце Делчев, кои се одржуваат цела...

Прилеп се подготвува за убавина, со Оpen beauty Hair Fest Prilep 2022

Оpen beauty Hair Fest Prilep 2022 се одржува за прв пат и единствен во нашата држава посветен на фризерите, меѓутоа е продолжение на досега...

Се бараат зет и невеста за “Шопска свадба”

По две години пауза поради ковид пандемијата, Здружението за уметност, култура и заштита на културното наследство "Етно ризница" годинава повторно орагнизира "Шопска свадба". Заинтересираните...

Четворица млади таленти добитници на наградата ДЕНЕС 2022

Одбрани се четворицата финалисти за наградата ДЕНЕС 2022 за млад/а визуелен/визуелна уметник/уметничка во Северна Македонија до 35 години, настан кој се организира по...

Гордан Јорданов нов директор на ОМД за Македонија

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) – која претставува водечки глас за Македонците во странство, со седиште во Вашингтон и оперативна на три континенти – го...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }