среда 10 април, 2024

МAKEДОНИЈА Е НАША БАЗА, А КИНА МЕСТОТО КАДЕ СОЗРЕВАМЕ КАКО УМЕТНИЦИ

ЛИКОВНИТЕ УМЕТНИЦИ АЛЕКСАНДРА АЦЕСКА И ДАНИЕЛ КОЦЕВ ПАЗАМАТ ИЗЛОЖУВААТ ВО КИНЕСКИОТ ГРАД ФОШАН Филип Димкоски Македонските академски ликовни уметници Александра Ацеска и Даниел Коцев Пазамат, живеат...

Маја Павловска, уметница со меѓународни награди: Уметноста игра витална улога во создавањето на општествени...

(Фото портрет Маја Грозданиќ) Да се разговара со уметницата Маја Павловска- Маја Ангел, секогаш има повод, причина и убав мотив, работите секогаш се движат во...

Зоица Пуровска-Велевска – Минатото е прекрасен потсетник за една безвремена танцова приказна

Интервју со Зоица Пуровска – Велевска, примабалерина на Македонскиот балет Интервјуто го водеше – М-р Татјана Гогоска  Зоица ја знаев многу години, од сцената на Македонскиот...

СРЕДБА СО МАРЈАН ЈАНКОСКИ: Драган Даутовски го смисли, а Светлана Христова Јоциќ го наслови...

Почитуван професор Марјан Јанкоски, Вашето име, во современото македонско етно творештво, повеќе години зазема високо место. Богата вторски репортоар, препознатливост, креативност, тивко и неуморно...

РОБЕРТ ВЕЉАНОВСКИ, ВМРО ДМПНЕ: Драмски се соочува со забот на времето и се плашам...

Познатиот актер и проф. м-р. господинот Роберт Вељановски е носител на советничката листа на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата за општина Карпош и еден од најкомпететните...

Интервју со Гордана Винчиќ – Модерната жена длабоко ги закопала својата мистика и моќ

Интервјуто го водеше Валентина Ѓоргиевска- Парго  Гордана Винчиќ е релативно ново име на македонската уметничка сцена. Би сакале на почеток да дознаеме нешто повеќе за...

САШО ПОПОВСКИ СО ЏИНОВСКИ ЧЕКОРИ ЈА ОСВОЈУВА ЕВРОПА: Новиот албум „Steps” е еден вид...

Сашо Поповски, и неговото трио, за 2022 година слободно можеме да ги прогласиме за најуспешни музичари, со исклучителен силен европски пробив и успеси кои...

Интервју со Михаела Алексовска –  Јогата е животна филозофија

  За kulart.mk разговорот го водеше Елена Максимовска Заради стресното време во кое живееме, сите бараме некој издувен вентил низ кој ке го канализираме тој стрес...

Интервју со Јовче Петковски – Љубовта кон македонскиот фолклор несебично им ја пренесувам на...

 Интервјуто за www.kulart.mk го водеше Валентина Ѓоргиевска-Парго Маестро Јовче Петковски, на самиот почеток на нашата средба изразувам  честитки за извонредниот концерт. Неколку години со...

ДРАГАН ЈАКИМ: “Тумбафест” е единствен фестивал во светот од таков тип

Куманово, 11 октомври, 2021 Драган Јаким, директорот на кумановскиот фестивал на новосоздадени народни шегобијни песни, најавува дека фестивалот, по три возобновениот изданија, веќе застанува...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }