четврток 18 април, 2024

10. јуни 1912 – Роден истакнатиот македонски писател Ванчо Николески

Ванчо Николески,македонскиот писател  е роден во село Црвен вода-Дебарца,Охридско на 10. јуни 1912 година. Основно училиште завршува во родното село, гимназија во Охрид, а...

16 јули 1054-Големата Шизма (раскол) и поделба на христијанството на католици и православни

  Големата Шизма или Големиот Раскол -разделување, познат како Источно-Западен Раскол, е настанот што го поделил Халкедонското христијанство на католицизам и православие .Терминот „Големата Шизма“ понекогаш се однесува...

6. јули 1885-Луј Пастер успешно ја тестирал вакцината против беснило

Луј успешно ја тестира својата вакцина против беснило врз пациентот  Жозеф Мајстер, деветгодишо дете гризнато од бесно куче. Луј Пастер ( Louis Pasteur 27 декември 1822-28...

4.мај – Убиен е Гоце Делчев најдобриот меѓу, сите за почит македонски синови

Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев (Кукуш,4.февруари 1872-Баница-4.мај 1903) —македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на...

8 јули 1497- Португалскиот морепловец Васко де Гама тргна на својот пат кон Индија

    На 8.јули 1497 година познатиот португалски морепловец Васко де Гама, испловил од пристаништето во Лисабон на патување кое ќе му овозможи да го открие...

24. април-„Не им верувај на Данајците ни дарови кога носат“.

24 април е 114-иот ден во годината според григоријанскиот календар  (115-и во престапна година). Остануваат 251 денови до крајот на годината. 24.април 1184 г.п.н.е -...

29 јули 1014 – Пораз на македонските војски на царот Самоил на Беласица

Битка на Беласица (Битка кај Клуч) — воениот судир што се случил на 29 јули 1014 година, помеѓу војските на царот Самоил, средновековен  македонски владетел,...

21. април – Основан Рим од браќата Ромул и Рем

Според преданијата, најстариот запишан настан на 21 април е оној од 753 г.п.н.е  кога Ромул (латински : Romulus) и Рем (латински: Remus) според Римската...

29 ноември 1943- На второто заседание на Авној се создаде ЈУГОСЛАВИЈА

На 29 и 30 ноември во 1943 година  во Јајце  било одржано второто заседание на АВНОЈ . Социјалистичка Федеративна Република Југославија (скратено СФРЈ) е поранешна Европска и...

13 октомври 1952 -Излезе од печат „Граматика на македонскиот литературен јазик“ од Блаже Конески

Македонска граматика — дел од науката за  македонскиот јазик , позната како македонистика, која ги изучува формите и значењата на граматичките елементи во системот....
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }