сабота 25 мај, 2024

1 јули 1963-Битлси го издаваат еден од најуспешните синглови на сите времиња – She...

Битлси на 1. јули 1963 година , го издаваат еден од најуспешните синглови на сите времиња - She loves you - во Велика...

8 октомври – Големиот еврејски празник Јом Кипур започнува на зајдисонце

Јом Кипур (хебрејски: יוֹם כִּפּוּר, „Ден на покајание“) — еврејски празник, кој го означува последниот 10-ти ден од еврејската Нова година. Ова е празник на...

10 (8) август 1993- Починал Димитар Кондовски истакнат македонски сликар

Димитар Кондовски (Прилеп, 30. IX 1927 - Скопје, 8. VIII 1993) - сликар, сценограф, дизајнер, дописен член на МАНУ, професор на Факултетот за ликовни...

13 мај 1961 – „Балкански концерт“ прва телевизиска емисија од Студио Скопје

13 мај 1961 година, е значаен ден во Македонските медиуми. На тој ден преку ТВ Белград е емитувана  првата телевизиска емисија од Студио Скопје,...

7.10.1910 -Роден е Ѓорѓи Абаџиев — македонски писател, публицист и историчар

На 07.10.1910 година е роден Ѓорѓи Абаџиев во Дојран а починал на 2 август 1963 година во Скопје. Уште како дете со неговите родители, за...

2 август Илинден – Ден на македонската борба и самостојност

2 август 338 п.н.е — важна битка на Македонското кралство под водство на Филип II се  одиграла близу Херонеја, во Беотија и била најголемата...

1. октомври 331 п.н.е-Александар Македонски го победил Дариј III во Битката кај Гавгамела.

Александар Макeдонски - роден во Пела 20.21 јуни 356-починал во Вавилон 10/11 јуни 323 п.н.е — македонски  крал од династијата Аргеади, син на Филип...

11.мај 1929 – Ден на раѓањето на Гане Тодоровски

Гане Тодоровски, роден во Скопје на 11 мај 1929 година - македонски поет, преведувач, професор , есеист, книжевен критичар, историчар и публицист. Починал во...

24. октомври 1945 – Основана Организацијата на Обединети Нации-ООН

На 24 октомври 1945 година , стапи во сила Повелбата на Организацијата на обединетите нации , која заедно со Статутот на Меѓунарониот суд ,претставува...

14 јули 1789-Започна големата Француска револуција

На 14 јули 1789 година, народот на Париз го освоија злогласниот затвор Бастилја и ги ослободија затворениците, со што почна Француската револуција . Овој...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }