сабота 25 мај, 2024

БОБАН МИРКОВСКИ ОБЈАВИ “АЛБУМ” СО ИНСТРУМЕНТАЛКИ: Правам нешто ново, нешто што ќе остане!

На 7 април 2023 година, официјално се појави албум на младиот виртуоз  Бобан Мирковски, со инструментални изведби на познати поп мелодии, промовиран во скопскиот...

ЕЛИТА АЛИТИ: Мојот уметнички концепт е со порака за хуманизам и недискриминација!

На 21 Март, Денот на поезијата, реномирани поети рецитираа поезија во предворјето на Спомен собата на "Мајка Тереза" и како завршница на целиот тој...

ТАЊА СТОИЛКОВСКА: Плетам во тишина, на мојот поетски разбој!

Поезија, сликање, пеење е уметничкиот свет на госпоѓа Трајанка Тања Стоилковска од Скопје. Можеби навидум изгледа само како една секојдневна мултиталентирана уметница, поетеса, сликарка,...

“АЈГА” И АНА СПАСОВСКА: Иво Погорелиќ за прв пат ќе настапи со македонски оркестар!

Голема уметничка привилегија ќе биде доаѓањето на славниот Иво Погорелиќ во Скопје, каде на 22 април ќе одржи концерт со камерниот состав "АЈГА", кои...

МЕГАИНТЕРВЈУ СО САШКО НИКОЛОВСКИ: Албумот “Not for Сале”, ЗЏМ- Биг Бенд, Реј Чарлс,...

Македонската издавачка дискографија од неодамна е збогатена со уште едно вредно издание, албумот "Not for Сале", на нашиот еминентен музичар кој досега го...

НИКОЛА Т. КАЛАЈЏИСКИ: Филмот “Јанѕа”, преку приказната за Блаже Конески, се обидува да нѐ...

Најзначајната фигура на македонскиот 20 век, Блаже Конески, ќе го видиме претставен во новиот филм "Јанѕа" на авторот Никола Т. Калајџиски. *Многу пријатно ме изненади...

ЗОРАН ТРПКОВ, “РОК АГРЕСОРИ”: За 30 години “Мојата партија” ја вртеа само во “Хихирику”,...

Во секој случај, и да сакав да е класично интервју, знаев дека нашиот разговор не може да биде официјален, и дека едноставно со нашата...

ЕКСКЛУЗИВНО СО РИСТО ЛИЈАКОВСКИ: Со октетот “Македонија” бевме славни како “Битлси”!

Некои се работи се поставени така што ќе останат вечно репер за убави нешта, за трајни вредности. Еден од нив е и "Октет Македонија",...

ЕКСКЛУЗИВНО СО ШИН ХАИ ЛИУ: За еден народ добро да живее во своја држава,...

Шин Хаи Лиу од кинеската провинција Џилин повеќе од 20 години е граѓанин на Скопје, со полно право може да го сметаме за одомаќинет...

МЕГАИНТЕРВЈУ СО АФЕТ ЈАШАРИ: Да го заштитиме нашето заедничко богатство, и преку алтернативен туризам...

На неговиот професионализам може да му позавидат и најврвни професионалци од областа на заштита на културното наследство. Посветеноста, едуцираноста и желбата своето знаење да...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }