сабота 25 мај, 2024

“АЈГА” И АНА СПАСОВСКА: Иво Погорелиќ за прв пат ќе настапи со македонски оркестар!

Голема уметничка привилегија ќе биде доаѓањето на славниот Иво Погорелиќ во Скопје, каде на 22 април ќе одржи концерт со камерниот состав "АЈГА", кои...

МЕГАИНТЕРВЈУ СО САШКО НИКОЛОВСКИ: Албумот “Not for Сале”, ЗЏМ- Биг Бенд, Реј Чарлс,...

Македонската издавачка дискографија од неодамна е збогатена со уште едно вредно издание, албумот "Not for Сале", на нашиот еминентен музичар кој досега го...

НИКОЛА Т. КАЛАЈЏИСКИ: Филмот “Јанѕа”, преку приказната за Блаже Конески, се обидува да нѐ...

Најзначајната фигура на македонскиот 20 век, Блаже Конески, ќе го видиме претставен во новиот филм "Јанѕа" на авторот Никола Т. Калајџиски. *Многу пријатно ме изненади...

ЗОРАН ТРПКОВ, “РОК АГРЕСОРИ”: За 30 години “Мојата партија” ја вртеа само во “Хихирику”,...

Во секој случај, и да сакав да е класично интервју, знаев дека нашиот разговор не може да биде официјален, и дека едноставно со нашата...

ЕКСКЛУЗИВНО СО РИСТО ЛИЈАКОВСКИ: Со октетот “Македонија” бевме славни како “Битлси”!

Некои се работи се поставени така што ќе останат вечно репер за убави нешта, за трајни вредности. Еден од нив е и "Октет Македонија",...

ЃОЛЕ МАКСИМОВСКИ, УМЕТНИК ОД ВРВОТ: Мојот авторски албум “Holymood” е музиката што пее во...

Ѓоле Максимовски подготвува соло албум, информација која многумина ќе ја дочекаат со огромно задоволство и констатација дека редно е, по долгото искуство на сцената,...

САШО ПОПОВСКИ СО ЏИНОВСКИ ЧЕКОРИ ЈА ОСВОЈУВА ЕВРОПА: Новиот албум „Steps” е еден вид...

Сашо Поповски, и неговото трио, за 2022 година слободно можеме да ги прогласиме за најуспешни музичари, со исклучителен силен европски пробив и успеси кои...
(Јане Ќортошев продуцент, фото Маја Аргакијева)

ЈАНЕ ЌОРТОШЕВ, РЕЖИСЕР И ПРОДУЦЕНТ: “Кајмак” не е правен со агенда или за да...

Иако е вклучен во филмската дејност кај нас од повеќе "влезови", последниве години од сенка ги изведува главните работи. Тој е "архитект" на финансиската...

ОЛИВЕРА ЈОВАНОВСКА: Како метеор “паднав” од небо, сега се пробивам низ трасата на македонската...

Кога зборуваме за Оливера Јовановска, поетеса која по долги децении од Австралија се пресели со своето семејство да живее и твори во Скопје, неизбежно...

ЛИЛЈАНА СТОИЛКОВСКА, ПРВАТА ДАМА НА МАКЕДОНСКОТО РАДИО: Се препознавам во Ленка, иако...

Харизматична и убава дама, на прв поглед. Атрактивна и впечатлива. Весел и насмеан лик кој останува врежан, на кој се “чита” и една благовидлива...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }