среда 29 јуни, 2022

„Скопје, град, архитектура и уметност на солдарноста“, изложба од МСУ во Краков

Од основањето на Музејот на современата уметност Скопје има и донација на полски 134 автори, застапени во  212 дела . Полската колекција на МСУ...

„Неименувањето е одговор“-групна изложба во Даут пашин амам

Во Даут пашин амам од 26 јуни (среда) од 20 часот ќе биде отворена групната изложба „Неименувањето е одговор“. Изложбата ќе се спроведува во соработка...

Од 31.мај до 7. јуни – Меѓународен симпозиум и изложба во МСУ

Наслов на меѓународниот симпозиум  е „Еј, што имаме да изгубиме?Архивирањето како колективен чин на отпор“. Покрај симпозиумот ќе биде отворена и изложба, која ќе...

Изложба- Артефактите од Скопското кале и Старата чаршија во Бурса

Во Панорамскиот музеј во Бурса, денеска (7 мај) ќе биде отворена изложбата „Скопски материјални и духовни проблесоци“. Во рамките на изложбата пред турската јавност...

Во Меморијалниот центар на холокаустот ќе биде одбележан Јом Ашоа – Национален комеморативен ден...

На 2. мај 2019 година, или 27 нисан, според хебрејскиот календар, Еврејската заедница во Република Македонија и Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија...

Изложба на Леонардо да Винчи во Лувр-влез само со резервации

Изложбата на Леонардо Да Винчи, ќе биде отворена на есен во Лувр ,по повод  500-годишнината од смртта на големиот безвременски ренесансен сликар. Поради заинтересираност...

Изложба на икони во Музејот на град Скопје

Вечерва во Муеј на Град Скопје ќе биде отворена изложбата „Икони од Музејот на Град Скопје„. Автор на изложбата и каталогот е Викторија Грозданова...

15 април- Скопје се приклучува кон одбележување на светскиот ден на уметноста

Во рамки на проектот „15 април - Светски ден на уметноста“, Центарот за Визуелна комуникација „Ефектива“ со поддршка на општина Центар, им подготвува  на...

Изложбa: „ 100 ГОДИНИ ПОТОА”, скулптури и слики од Златко Бојковски

Изложбениот салон – Империјал 1 на  Културно Информативен Центар – Скопје, од среда 3 април ќе биде домаќин на изложбата   „100 ГОДИНИ ПОТОА", скулптури...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }