Емир Рамиќ и Зеќир Рамчиловиќ бараат јавно извинување од авторката Лидија...

10. 2021. (Барање за јавно извинување од авторката заради негирање на Геноцидот во Сребреница) Јавен одговор кон Лидија Димковска, авторка на текст „Југославија во мојот...

1 ноември 1946 -Формиран е УНИЦЕФ

На 1 ноември 1946 година, бил формиран Меѓународниот фонд за помош на децата УНИЦЕФ. Фондот за деца при Обединетите Нации ( United Nations Children's Fund)...

Протести против климатските промени 

Во светот се одржаа низа протести против климатските промени. Неодамна, активистите за заштита на животната средина организираа протести на неколку континенти за да ги...

Културата ќе преживее само со силна централна и локална поддршка

Битола 30 октомври -Масовно јавно финансирање и приватни инвестиции се неопходни за спас на културните и креативните индустрии, продолжување на поддршката и сите грантови,...

Македонскиот народен театар продолжува да освојува награди во регионот

МНТ со задоволство ја објави веста за освоените 4 (четири) награди на театарскиот фестивал „Живи фест" во Босна и Херцеговина за претставата „Нема да...