среда 29 јуни, 2022

Насилството како недостиг на позитивна комуникација – Зголемено насилство, под негативно влијание на телевизијата

Дел од книгата „Кажи ми да ти кажам“-Прирачник за комуникациски, вештини  автор М-р по комуникациски науки Татјана Гогоска  Правилната комуникација и комуникациска вештина доаѓа од...

Колумна – За македонскиот јазик, нашата најголема ТАТКОВИНА без граници

„Јазикот е нашата татковина“- напиша Блаже Конески и во оваа мала проширена реченица ја стави целата вистина и целата смисла на македонското опстојување низ...

За Блаже Конески – Останавме ли достојни на неговиот живот и дело?

19 декември 1921 година во село Небрегово, сегашна Општина Долнени во близина на Прилеп, се родил Блаже Конески, истакнат македонски книжевен, културен и јавен...

За “гордата“ еднаквост, во поразувачки нееднаквиот свет кој го живееме

  Деновиве многу различни ставови, многу различни приоди кон јавното нагласување на „Парадата на гордоста“, од страна на оние што самите сметаат дека се различни,...

Војни во воздухот – Ќе стивне ли светот?

25.02.2022 Две години војната со Ковид 19 на глобално ниво ни го искреира животот, ни ги смени мислите, чуствата, приоритетите и веќе нестрпливо чекаме да...

Дојде септември – култура и „култура“ насекаде околу нас

Шест месеци живот позади нас со нова непозната но присутна реалност. Полициски часови, карантин, откажување на сите настани, поместување на животот и во еден...

Тишината е јазикот на вечноста – За филмската приказна на Бигорското светилиште

Ова е приказна со почеток но без крај, приказна која започнала точно пред 1000 лета Господови во 1020-тата година, кога почнало да живее световното...

За една заробена култура и иднетитет -Четвртото полувреме мора да е решавачко

Филмот  „Трето полувреме“ на режисерот Дарко Митревски, е современ  македонски филм,чија прмиера ја имаше во 2015 та година  а во него се третира темата...

Антикорупциска на естрада, веднаш !

Животот во едно општество нема право никој да го нарушува. И никој нема право на некому друг да му дозволи да го нарушува, да...

ОД МОЈ АГОЛ: Ламбе го сака цела Македонија! 

Десеттина години многу сум изненадена од еден факт, врзан за поп ѕвездата Ламбе Алабаковски. Секогаш кога ќе се потсетам, не можам да си го...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }