петок 20 мај, 2022

Колумна – Поглед и стихови без глас од покривите над градот

Некаде низ сокачињата и улиците, на станиците и по парковите, патем молчечкум невидливо ми се стори, како да ја „губиме“ нашата култура. А на...

Финското образование видено низ искривеното огледало на „северните од Балканот“

Финска, е една од најсеверните земји во Европа (Suomi, Finland или Република Финска е нордиска земја, заобиколена со Балтичко Море на југозапад, Финскиот залив...

Кога немаш море, секое море е туѓо

Каде на одмор ? „Ваучери за одмор дома“, „Најубаво е дома“, „Истражи ја Македoнија„, „Најубавите места во Македонија“, постојано се движат реклами, текстови и информации....

Колумна – “Постои ли вистинска љубов?“

Не можам да допрам до љубовта? Или пак не сакам, плашејќи се дека повторно и повторно ќе се соочам со чуството дека: таа “вистинската...

Не-културата на “граѓаните” во градот

Биднаа градови, големи градови, луѓето се преселија од руралните во урбаните средини, од помалите во поголемите градови...од дома -надвор. Луѓето од селани станаа граѓани,...

Корона и култура – Одложена култура

Септември одминува, а ако по нешто ќе биде одбележан овој септември е рекордниот број на одржани културни манифестации, настани и фестивали во Македонија. Филмски...

За Блаже Конески – Останавме ли достојни на неговиот живот и дело?

19 декември 1921 година во село Небрегово, сегашна Општина Долнени во близина на Прилеп, се родил Блаже Конески, истакнат македонски книжевен, културен и јавен...

За една заробена култура и иднетитет -Четвртото полувреме мора да е решавачко

Филмот  „Трето полувреме“ на режисерот Дарко Митревски, е современ  македонски филм,чија прмиера ја имаше во 2015 та година  а во него се третира темата...

Културата и градот – Ој, Вардаре македонски ти ја красиш Македонија…“

Една вечер на радиото кое беше тивко пуштено, се слушна длабок но мек глас: И така деца, си била една земја некаде распослана на не...

Дојде септември – култура и „култура“ насекаде околу нас

Шест месеци живот позади нас со нова непозната но присутна реалност. Полициски часови, карантин, откажување на сите настани, поместување на животот и во еден...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }