понеделник 22 јули, 2024

17 октомври 1878-Започнало големото Кресненско востание на македонскиот народ против Османлиската власт

Започнало Кресненско востание  на македонскиот народ против османлиската власт, а за ослободување на Македонија и за создавање на независна држава. Околу 400 востаници, предводени...

21. април – Основан Рим од браќата Ромул и Рем

Според преданијата, најстариот запишан настан на 21 април е оној од 753 г.п.н.е  кога Ромул (латински : Romulus) и Рем (латински: Remus) според Римската...

18 ноември 1874 -Роден Крсте Петков Мисирков -значајна личност во македонската национална афирмација

На 18 ноември 1874 година е роден Д-р Крсте Петков Мисирков-македонски лингвист,историчар,фолклорист,етнограф,публицист и политички борец за македонската национална афирмација. Тој е и  собирач и проучувач...

Сеќавање на ЧОВЕКОТ кој ја одбележи македонската литература и самобитност-Петре М. Андреевски

Денес е еден од деновите а треба да се 365 во година ,кога се потсетуваме и му го посветуваме на големиот и единствен  Петре...

13 јули 1985 – Одржани познатите концерти во Лондон и Филаделфија за гладните во...

На Лондонскиот  стадион „ Вембли“ и на стадионот „Џон Кенеди“ во Филаделфија САД,  во исто време беа одржани големите хуманитарни концерти под името „ Лајв...

20 мај 1876- Избувнало Разловечкото востание во Источна Македонија

На 20 мај 1876 година во  селото Разловци во Источна Македонија избувнало Разловечкото востание  на македонскиот народ против османлиската војска. И покрај неуспехот на...

14. ноември 1944- Со едночинка од македонскиот писател Владо Малевски почнал да работи Народниот...

Група македонски артисти организирани во полупрофесионалниот ансамбл „ Кочо Рацин “ во Битола , на македонски јазик ја одиграле едночинката „Ѓоре Магаревски“, од современиот...

20 октомври 1994-Гане Тодоровски како Амбасадор на Македонија во Руската федерација ги предаде акредитивите...

Амбасадорот на Република Македонија во Руската Федерација ,Гане Тодоровски на свечена церемонија во Кремљ ,му ги предаде акредитивите на претседателот Елцин. Тогаш Елцин изјави...

23 ноември 1877-Роден е Никола Карев македонски револуционер

Никола Јанакиев Карев ( Крушево 23 ноември 1877 - с. Рајчани-Кочанско 27 април 1905) — македонски социјалист, учесник во македонското револуционерно движење, член и...

5 јануари 911- Се упокоил свети Наум Охридкси Чудотворец

На 5 јануари 911 година се упокоил Свети Наум Охридски Чудотворец , еден од основоположниците на словенската и македонската писменост и просвета Свети Наум Охридски...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }