среда 4 октомври, 2023

20 октомври 1994-Гане Тодоровски како Амбасадор на Македонија во Руската федерација ги предаде акредитивите...

Амбасадорот на Република Македонија во Руската Федерација ,Гане Тодоровски на свечена церемонија во Кремљ ,му ги предаде акредитивите на претседателот Елцин. Тогаш Елцин изјави...

15 август 1877 -Томас Едисон ја произвел првата видео снимка а 1769 роден...

На 15 август 1769 година е роден Наполеон во Ајачо, на островот Корзика  и e крстен како Наполеонe ди Бонапарте (во Франција неговото име...

13 јули 1985 – Одржани познатите концерти во Лондон и Филаделфија за гладните во...

На Лондонскиот  стадион „ Вембли“ и на стадионот „Џон Кенеди“ во Филаделфија САД,  во исто време беа одржани големите хуманитарни концерти под името „ Лајв...
21 mart

Што се случувало низ светот на 21 март

21 март - 80-тиот ден во годината, сметано по Грегоријанскиот календар. Од овој ден има уште 285 дена до крајот на годината. Астролошки, е ден...

3. септември 1900- Роден македонскиот драмски писател Ристо Крле

  Ристо Крле е роден во 1900 година во Струга, како син на кондураџија. Неговото школување било краткотрајно со чести прекини. До Првата светска војна,...

28 април 518 -Катастрофален земјотрес го разрушил Скупи, претходникот на денешно Скопје

Скупи (латински  Scupi; Colonia Flavia Scupinorum) — древен град и археолошко наоѓалиште од римско и доцноантичко време 5 км северозападно од Скопје , во непосредна...

Стале Попов (25 мај 1902 – 10 март 1965) — македонски раскажувач и романописец

Стале Попов е роден е на 25 мај 1902 година во малото село Мелница, Мариово, како трето од петте деца на манастирскиот слуга Илија Сталев. Набргу умрела...

21 октомври 1833-Роден големиот хемичар и пронаоѓач Алфред Нобел

Алфред Бернхард Нобел ( 21 октомври 1833-10 декември 1896) бил шведски хемичар ,инжинер, пронаоѓач и производител на оружје. Тој е пронаоѓачот на динамитот. Нобел...

2. јуни 1739 – Во Стохолм основана Кралската Академија на науките

Кралска академија на науките  Kungliga Vetenskapsakademien, KVA) — една од кралските академии во Шведска. Ова е независна и невладина научна организација со задача да ги...

1 јули 1963-Битлси го издаваат еден од најуспешните синглови на сите времиња – She...

Битлси на 1. јули 1963 година , го издаваат еден од најуспешните синглови на сите времиња - She loves you - во Велика...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }