сабота 20 јули, 2024

Изложбата „Кина во моите очи“ пред македонската јавност

По повод 70 години од создавањето на Народна Република Кина, во НУБ „Св. Климент Охридски“, во Скопје беше отворена изложбата на фотографии „Кина во...

Четвртото издание на фестивалот „Статуа фест“ со пораки за заштита од Ковид-19

Скопје винкендов помина во знакот на четвртото издание на „ Статуа фест“. На плоштадот и на потегот кон Порта Македонија, 11 актери, пантомимичари и...

Големата археолошка изложба „Првите кралеви на Европа“ се претставува во Чикаго

По повод големото отворање на меѓународната изложба „Првите кралеви на Европа“ на 31 март во Чикаго, Соединети Американски Држави, утре (11.3.2023 година) во Заводот...

Македонски уметници подаруваат 31 дело за роденденот на Венеција

"Роденденски подарок од 31 македонски уметници за Венеција. Групна изложба организирана на приватна основа за првпат во последниве 20 години, од Љупка Делева, со...

XXL во Мала станица

Од 15 декември е отворена изложба на уметничката група XXL. Националната галерија на Република Северна Македонија (Мултимедијален центар „Мала станица“) ја претставува групата...

„Пејзажно искуство“, по 59. Венециско биенале 2022- во Чифте амам

По реализацијата на едно од најдобрите национални преставувања на 59-то издание на меѓународната ликовна изложба La Biennale di Venezia 2022, со проектот „Пејзажно искуство“...

На 26 ноември, самостојната изложба на Мирослав Масин во галеријата “Ел Греко”

Најновиот проект на Галеријата "Ел Греко", тоа е самостојната изложба на Мирослав Масин која ќе се отвори на 26 ноември во 13.00 часот. Мирослав...
likovna dejnost

Од ликовната уметност на крајот на 2018-та издвојуваме

Изложба на портрети на Феликс Надар Четириесетина најдобри портрети на францускиот фотограф со светска слава, Феликс Надар (1820-1910) беа изложени во изложбениот простор на објектот...

Историски факти: Битката кај Готен 1903

Пред точно 121 години (18 април 1903), на планината Готен, се одвива најголемата битка пред Илинденското востание помеѓу неколку комитски чети и Аскерот. Меѓу...

4 ноември 2022 е значаен датум за Europe House Skopje!

Навршија три години откако тогашниот претседател на Европскиот парламент, Давид Сасоли (1956 – 2022) симболично го предаде клучот од Europe House Skopje на македонската...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }